Odată ce intră în vigoare dispozițiile incluse în ordonanța-trenuleț adoptată de Guvern, atât persoanele pensionate, cât și cei care fac parte din sectorul bugetar vor suferi pierderi în ceea ce privește anumite avantaje de care au beneficiat în cursul acestui an.
Astfel, din 2024, cei care până acum aveau o pensie de peste 3.000 de lei nu vor mai avea parte de ajutorul financiar acordat de Guvern. Acești bani se acordau diferențiat, în funcție de veniturile fiecărui pensionar.
Cei cu o pensie de peste 3.000 de lei vor pierde ajutorul financiar
Guvernul a decis ca de anul viitor, toți cei care au avut o pensie de până la 3.000 de lei să nu mai primească acel bonus cash.
Mai mult decât atât, cei cu venituri mici nu vor mai avea parte de acei bani pentru facturi la gaz, curent, agent termic și lemne.
Pensionarii vor mai primi o lovitură din partea guvernanților, iar din 2024, instituțiile şi autoritățile publice nu vor mai acorda ajutoare/indemnizații la ieșirea la pensie.
Și bugetarii români vor rămâne cu mai puțini bani în buzunar
Pe lângă ajustările de la pensie, și cei de la stat vor rămâne cu mai puțini bani de la anul.
Beneficiile, sporurile, primele și compensațiile pentru bugetarii români vor fi reduse, iar anumite drepturi salariale obținute prin decizii judecătorești vor fi distribuite într-un interval de timp.
De la anul, bugetarii vor rămâne fără beneficii și alte bonusuri. Rămân doar tichetele de creșă. De asemenea, angajările de la stat se îngheață, iar orele suplimentare, făcute de exemplu de militari și polițiști, nu se mai plătesc. Acestea vor fi recompensate cu timp liber.
Pe lângă aceasta, pentru polițiști, primele și compensațiile, cum ar fi banii de chirie, vor fi înghețate la nivelul anului 2023.
De altfel, drepturile salariale câștigate în instanță vor fi distribuite pe parcursul a cinci ani, începând cu un procent de doar 5% în 2024.
Ce bani vor mai pierde cei cu pensie mică
Persoanele pensionate care beneficiază în prezent de o pensie cuprinsă între 1.500 și 1.700 lei nu vor mai fi eligibile pentru sprijinul social sub forma voucherelor.
Aceste tichete de alimente, acordate o dată la două luni, valorând 250 de lei, reprezentau o sursă de ajutor pentru pensionari și alte categorii de români cu venituri reduse.
Cea mai importantă condiție pentru primirea ajutorului era ca respectiva persoană să aibă un venit mai mic de 1.700 lei pe lună.
Prin urmare, mulți dintre pensionarii care erau beneficiari ai voucherelor datorită nivelului pensiei sub 1.700 lei nu vor mai primi aceste sprijin odată cu ajustarea sumei pensiei.
De exemplu, un pensionar care primește în prezent o pensie lunară de 1.500 lei va beneficia de o creștere a pensiei cu 13,8%. Adică o creștere de 207 lei.
Astfel, pensionarul respectiv va atinge o pensie de 1.707 lei. Ceea ce înseamnă că nu va mai fi eligibil pentru voucherele acordate la nivelul pensiei anterioare de 1.500 lei.