Avertisment. Neutralitatea nu poate apăra Republica Moldova de agresiunea Rusiei

Avertisment. Neutralitatea nu poate apăra Republica Moldova de agresiunea Rusiei Maia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Chiar dacă are o atitudine neutră față de agresiunea pe care Rusia o desfășoară în Ucraina, Republica Moldova nu se poate considera protejată de eventuale atacuri lansate de Rusia.

Republica Moldova trăiește sub amenințarea unei posibile agresiuni ce ar putea veni din partea Rusiei. Este un avertisment lansat, luni, de Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău. Iar pericolul există, chiar dacă Moldova își păstrează neutralitatea, vizavi de conflictul din Ucraina.

„Această neutralitate nu ne garantează securitatea. Dacă un stat agresor dorește să ocupe teritoriul țării noastre, nu va ține cont de neutralitate. Noi trebuie să discutăm care sunt avantajele și dezavantajele Alianței Nord-Atlantice, ce oportunități de colaborare în domeniul securității există în cadrul Uniunii Europene, colaborări cu alte state. Federația Rusă a violat constant această neutralitate pentru că își păstrează militarii și armamentul în regiunea Transnistreană.

Republica Moldova trăiește cu sabia rusească deasupra capului

Noi nu avem nevoie de militari străini pe teritoriul nostru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mihai Popșoi a mai subliniat că în prezent Federația Rusă duce un război hibrid cu Republica Moldova, iar autoritățile de la Kremlin folosesc arma informațională pentru a controla Chișinăul.

parlament chisinau

parlament chisinau © Elena Titarenco | Dreamstime.com

Săptămâna trecută, în timpul consultărilor publice, a fost discutată la Parlament - Strategia de securitate națională a Republicii Moldova, elaborată de președinta Maia Sandu. În această Strategie, Rusia este numită pentru prima dată principala amenințare, conform radiomoldova.md. 

La începutul lunii, Kremlinul a lansat o nouă serie de amenințări pentru Republica Moldova, în contextul alinierii Chișinăului la sancțiunile Uniunii Europene.

După politicieni și ziariști, care lansează mereu amenințări la adresa fostelor republici sovietice, în corul propagandiștilor lui Vladimir Putin au intrat și universitarii.

Amenințări de la universitari

Aceștia au amenințat că vor folosi măsuri de răspuns împotriva Moldovei, dacă guvernul de la Chișinău se va alătura sancțiunilor contra Rusiei ale Uniunii Europene.

Ultimul este directorul Institutului de cercetări socio-economice de la Universitatea de Finanțe din subordinea Guvernului Rusiei, Alexei Zubets. Acesta a declarat că „Moscova este destul de capabilă să influențeze în mod sensibil economia acelei republici”.