Pericol de moarte pentru bătrânii singuri. Escrocherie cu medici și apartamente

Pericol de moarte pentru bătrânii singuri. Escrocherie cu medici și apartamente Sursa foto: dreamstime.com

O femeie cu cetățenie moldovenească și britanică pare să fi dat la iveală o escrocherie cu medici și apartamente, la Chișinău.

O femeie cu dublă cetățenie, moldovenească și britanică, pe nume Marina Vasilieva, se luptă de mult timp în instanțele de la Chișinău cu o escrocherie cu apartamente și medici.

Escrocherie cu medici de familie

Femeia se plânge, potrivit Infotag.md, că nu și-a putut găsi dreptatea în instanțele moldovenești de șase ani. Femeia bănuiește că mătușa ei, pe nume Marietta Riabțeva, a murit în circumstanțe suspecte. Mai precis, că decesul acesteia, survenit în octombrie 2018, nu a fost natural, ci că bătrâna ar fi fost ucisă pentru a i se fura apartamentul.

Acum, după șase ani de procese, judecătorul Alexandru Mărdari, de la Judecătoria Chișinău, a amânat judecarea cauzei până pe data de 29 februarie. Anterior, tribunalul Ciocana a amânat, în mod repetat, audierile în acest dosar. Întâi pentru luna mai, apoi pentru iunie, apoi pentru septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marina Vasilieva a venit de la Londra în vară, pentru a vedea ce anume împiedică pe justiția moldovenească să ia în considerare cererea ei.

Femeia a relatat că, în octombrie 2018, a primit vestea despre moartea unei rude.

Nu doar o simplă escrocherie, ci o rețea

„Am vorbit la telefon cu câteva săptămâni înainte și nu s-a plâns că ar fi bolnavă. vorbit despre starea de rău. Când am sosis la Chișinău, am aflat că de înmormântare s-a ocupar un medic de familie”, povestește Vasilieva.

„Am scris o declarație la poliție și, împreună cu oamenii legii, am inspectat apartamentul rudei moarte, în care nu s-au găsit acte, nici bani, nici bijuteriile care fuseseră acolo. Mai mult, înainte de moarte, mătușa și-a retras și toți banii din contul bancar”, mai spune nepoata din Londra.

„S-a dovedit că Riabțeva nu a fost primul pacient al cărui apartament a fost transferat în proprietatea medicului. Au mai fost trei!”, adaugă Marina Vasilieva.

Multe potriviri suspecte în această escrocherie

„Mai mult, apartamentul mătușii a fost transferat în proprietatea medicului literalmente la câteva zile după semnarea acordului. Este rezonabil să punem întrebarea: cum o persoană practic oarbă - vederea Marietta Riabțeva nu era deloc bună - semnează un acord cu un scris de mână clar și apoi moare câteva zile mai târziu?”, explică  Vasilyeva cum a funcționat escrocheria.

Iar imediat după semnarea contractului, medicul a trimis-o pe mătușă la spital.

„Joi se semnează contractul, sâmbătă este trimisă la spital, luni dimineață moare. Imediat după aceasta, corpul este îmbălsămat. Toate acestea sunt extrem de suspecte. Sunt sigur că medicul, cel puțin, a abuzat de poziția sa oficială”, mai spune Vasilieva.

Dosare închise sau tergiversate

Ulterior, când s-a întors la Londra, a aflat că dosarul penal în legătură cu moartea mătușii sale a fost închis „din lipsă de corp delict”.

„Am deschis un proces civil. Care este tergiversat de la un termen la altul, de câțiva ani. Dosarul penal a fost clasat fără a răspunde la o singură întrebare, fără a fi efectuată nicio examinare sau expertiză, nici măcar proba grafologică pentru fals de semnătură”, mai spune nepoata.

„Declarația despre bunuri și documente dispărute a dispărut; nici cardul medical care indica subtanțele cu care a fost injectată mătușa mea nu era la dosar. Din cauza termenului de prescripție, au fost distruse și copiile rețetelor scrise de medic.

În cadrul procesului civil s-a dispus un examen grafologic. Cu toate acestea, expertul nu a putut da un răspuns clar dacă semnătura lui Riabțeva privind transferul drepturilor de locuință este autentică. Grafiologul a spus că documentul a fost semnat „în circumstanțe neobișnuite”.

Am dori ca un expert în scris de mână să ne explice în instanță ce vrea să spună prin această formulare. Nu există nici un răspuns la întrebarea dacă starea psihică mătușii era adecvată la momentul semnării”, a mai spus marina Vasilieva.

Autoritățile nu vor să știe

De-a lungul anilor, prin intermediul unui avocat, ea a încercat, în repetate rânduri, să ajungă la diverse structuri moldovenești, până la cele mai înalte niveluri, pentru a înțelege ce s-a întâmplat și cum e posibilă această escrocherie.

„În calitate de reprezentant al diasporei moldovenești în Europa, am contat cu adevărat pe ajutorul președintelui Maia Sandu, care se consideră o apărătoare a intereselor cetățenilor moldoveni din străinătate. am contactat-o. Rezultatul este zero”, se plânge londoneza.

„Am apelat și la Procurorul General. Rezultatul este același”, mai spune ea.

Nu doar o simplă escrocherie, ci un grup infracțional organizat

„Îndemn publicul moldovenesc să acorde o mare atenție acestei situații, care ar putea afecta ipotetic orice bătrân singur. Procesele au loc de șase ani. Nu există nicio persoană judecată. Și doctorul continuă să meargă la muncă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”, mai spune femeia.

„Dacă organele de drept nu pot asigura protecția legii, atunci viețile celor dragi vor fi mereu în pericol, pentru că nu știi niciodată ce fel de doctor sună la ușa ta. Nu vrem să înlocuim legea și să judecăm pe nimeni, dar vreau să obțin răspunsuri la întrebări și să obțin adevărul”.

„Nu mai vreau proprietăți, nu vreau bunuri, ci doar să opresc grupul de „dealeri de apartamente negre”, în care acest doctor este doar un pion”, a încheiat Vasilieva.