Situaţie jenantă pentru Frank-Walter Steinmeier. Cum a fost primit în Qatar

Situaţie jenantă pentru Frank-Walter Steinmeier. Cum a fost primit în QatarSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier a trebuit să aştepte o jumătate de oră la uşa avionului său înainte de a fi primit în Qatar.

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Republicii Federale Germania, şi-a început vizita de stat în Qatar. Aeronava Airbus A350 a Bundeswehr, cu vulturul şi o bordură în culorile Germaniei, a aterizat pe pista aeroportului din Doha.

Covorul roşu a fost desfăşurat impecabil, urmând treptele până la uşa aeronavei oficiale, care s-a deschis pentru ca preşedintele german să fie întâmpinat, scrie Le Figaro.

Frank-Walter Steinmeier, lăsat să aştepte

Steinmeier a rămas plantat pe covorul gros, cu braţele încrucişate, imperturbabil în ciuda soarelui apăsător. Timp de o jumătate de oră, el a făcut curse între interiorul avionului şi uşă.

La celălalt capăt al covorului, ambasadorul german, Lothar Freischlader, şi câţiva soldaţi din Qatar, formând o gardă de onoare imaculată în uniformele lor albe, erau acolo pentru a-l întâmpina ca gazde. Dar reprezentantul oficial al Qatarului lipsea cu desăvârşire.

Şi în timp ce avionul prezidenţial a aterizat puţin mai devreme, ministrul de stat pentru afaceri externe al Qatarului, Sultan bin Saad Al-Muraikhi, s-a lăsat aşteptat timp de treizeci de minute.

Frank-Walter Steinmeier, la uşa avionului

Sursa foto: captură video

Aşteptarea s-a meritat

Aşteptarea s-a încheiat în cele din urmă cu o primire ca la carte. Preşedintele federal a putut porni la drum pentru a se întâlni cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, la palatul acestuia.

În ceea ce-l priveşte Frank-Walter Steinmeier, el însuşi fost ministru de externe, nu a făcut niciun comentariu.

Miza era mare pentru preşedintele federal, care venise la Doha pentru a facilita eliberarea ostaticilor germani deţinuţi de Hamas. Biroul politic al grupării islamiste palestiniene se află în Qatar. Iar bogatul emirat a jucat un rol de mediator cheie după atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

„După această conversaţie, sunt sigur că Qatarul va face tot ce poate pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor germani", a declarat Steinmeier după întâlnirea cu emirul Al-Thani.

Însă „într-o situaţie de negociere atât de dificilă, nu pot exista garanţii. Sper că ne putem aştepta la veşti bune în zilele următoare", a spus preşedintele german.

Nu a fost nevoie de câteva zile, deoarece miercuri seara, Qatarul a anunţat eliberarea a trei germani dintre cei şaisprezece eliberaţi în acea zi. Iar joi a mai fost elberată o femeie cu dublă cetăţenie.

Frank-Walter Steinmeier nu este singurul

Aşteptarea interminabilă la uşa avionului nu a fost de rău augur. Dar nici scena nu a fost una memorabilă din punct de vedere diplomatic.

„Acest lucru este probabil reprezentativ pentru statutul actual al Germaniei în Orientul Mijlociu", a comentat pe X (fostul Twitter) cercetătorul Andreas Krieg, profesor asociat la King's College din Londra.

Dar Frank-Walter Steinmeier nu este singurul oficial occidental care a suferit o astfel de palmă diplomatică.

La 6 noiembrie, la o lună după atacul Hamas, secretarul de stat american, Antony Blinken, a coborât din avionul Departamentului de Stat fără ca cel mai mic comitet de primire să îl întâmpine la sosirea pe aeroportul din Ankara.