Funcționarilor publici le va fi testată anual competența

Funcționarilor publici le va fi testată anual competența Guvernul vrea să taie din posturile de consilieri de la cabinetele șefilor din administrația locală. sursa foto: Ovidiu Chilom / facebook

Parlamentarii PSD vin cu o nouă propunere legislativă care îi vizează pe funcționarii publici. Aceasta urmărește evaluarea profesională a angajaților din ministere și instituțiile statului.

Recent, un proiect de lege care prevedea că funcționarii publici ar trebui evaluați și pentru competențele digitale a fost respins de Senat.

Toți funcționarii publici vor fi evaluați în scris, anual, pentru competențele din fișa postului

Funcționarii publici vor fi evaluați în scris, anual, și pentru cunoştinţele teoretice din legislația care reglementează activităţile din fişa postului. Cei care vor obține nota 3 din 5 (nota maximă) vor primi calificativul „nesatisfăcător”.

Propunerea legislativă este inițiată de patru parlamentari PSD și susținută de alți peste 80 de colegi de partid. Aceasta ar urma să modifice și să completeze Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, această procedură presupune aprecierea obiectivă a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici. Acest lucru se face prin compararea gradului şi a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale şi a criteriilor de performanţă stabilite cu rezultatele obţinute în mod efectiv de către funcţionarul public.

Lipsa de cunoștințe a reglementările aflate în vigoare blochează departamentele juridice

Printre principalele activități desfășurate de funcționarii publici se regăsește și punerea în executare a legilor și a celorlalte acte normative. De asemenea, un alt obiectiv este reprezentat de „elaborarea proiectelor de acte normative și a altor reglementări specifice autorității sau instituției publice”:

„Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici cuprinde următoarele elemente: evaluarea gradului şi a modului de atingere a obiectivelor individuale şi evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă. Actuala procedură nu reglementează un instrument eficace şi adecvat pentru evaluarea cunoştinţelor teoretice ale funcţionarilor publici, sub aspectul cunoaşterii actelor normative ce reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului funcţionarului public”, se arată în expunerea de motive.

În procesul de evaluare a performanţelor profesionale ale funcționarilor publici  va fi introdusă și evaluarea cunoștințelor teoretice. Examenele se aplică atât pentru cei cu funcții de conducere, cât și pentru cei cu funcții de execuție.

Funcționarii publici urmează să dea examen anual

Cum urmează să fie evaluați funcționarii publici

Această verificare a cunoștințelor legislative va fi făcută în scris și va avea loc în fiecare an:

„Procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici de execuţie şi a funcţionarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoştinţelor teoretice privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului şi a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, prin compararea gradului şi a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale şi a criteriilor de performanţă stabilite cu rezultatele obţinute în mod efectiv de către funcţionarul public”, stipulează proiectul legislativ.

Toate paginile evaluării scrise vor trebui să fie semnate atât de funcționarul evaluat, cât și de evaluator.

Funcționarii publici cu note mai mici de 3 vor calificativ „nesatisfăcător”

Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5. Va fi acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare. Această notă este stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare:

„Verificarea are loc la sediul autorităţii sau instituţiei publice. Examenul se desfăşoară în prezenţa persoanei competente să stabilească întrebările sau a unui funcţionar public, anume delegat de persoana competentă pentru a asista pe durata desfăşurării procedurii.

Înaltului funcţionar public i se va prezenta documentul care conţine întrebările la care va răspunde în scris şi timpul alocat pentru a răspunde”, mai prevede documentul.