Tragedii provocate de teroriștii palestinieni. Poveştile copiilor ostatici
- Julieta Savitchi
- 27 noiembrie 2023, 12:47
Cu toate că s-au angajat să nu despartă familii, teroriștii care au ţinut copii ostatici au predat fiice fără mame, ori surori fără frați.
Copii ostatici. Copiii luaţi ostatici de Hamas care au fost eliberaţi în urma armistiţiul Israel-Hamas au trecut şi continuă să treacă prin drame cutremurătoare, fiind marcaţi pe viaţă.
Copii ostatici. Istoria lui Emily Hand, 9 ani
Numele lui Emily Hand s-a regăsit până nu demult în lista Hamas de copii ostatici. După 7 săptămâni de agonie, Thomas Hand şi-a strâns din nou la piept fetița care a împlinit 9 ani în captivitate. Inițial, s-a crezut că Emily a fost ucisă de teroriști.
Ipoteza sumbră nu a fost confirmată, iar tatăl a fost anunțat că Emily era, probabil, ostatică în Gaza, o experiență cumplita pentru copila care oricum nu fusese ocolită de suferință.
Mama ei a murit de cancer pe când ea avea doar 2 ani și jumătate. A crescut-o prima soție a tatălui ei, alături de frații mai mari. Pe 7 octombrie, teroriștii au ucis-o pe mama vitregă.
Fiica eliberată, dar fără de mama
Odată cu Emily, a fost eliberată și prietena ei Hila, de 13 ani, care se regăsea în lista de copii ostatici ai Hamas. Emily dormise la Hilda, înaintea atacului. Mama, răpită și ea, nu a fost însă eliberată.
Lista de copii ostatici o completează şi frații Noam și Alma Or, de 17 ani respectiv 13 ani. Ei au fost luați din casa lor din Kibutul Beeri, alaturi de tatăl lor, Dror. Mama celor doi frați a fost omorâtă de integriști. Sâmbătă seară s-au întors acasă doar copiii, nu și tatăl.
Alta familie, altă dramă. Pe lista celor predați sâmbătă-noapte de Hamas se numără și Shoshan Haran, de 67 de ani, și 5 membri ai familie sale: fiica Adi, nepoții Yael și Neve, cumnata Sharon Avigdori și fiica acesteia, Noam. Ginerele a rămas în schimb în captivitate. Soțul și sora lui Shoshan au fost uciși pe 7 octombrie.
Copii ostatici. Sechele care i-au marcat
Merav Roth, psihanalist și expert în doliul traumatic a evaluat problemele psihologice cu care se confruntă aceşti copii ostatici.
„Se confruntă cu traume foarte complexe. Pentru că, înainte să fie luați ostatici, au trecut prin experiențe extreme. În jurul lor s-au tras focuri de arme ore întregi, celor mai mulți li s-a dat foc la case. Ei au încercat să fugă din casele incendiate și așa i-au prins cei din Hamas. Unii au asistat la măcelărirea celor apropiați”, a spus psihanalistul.
Merav Roth a precizat că aceşti copii ostatici trebuie luați imediat în grijă. Deoarece în cazul sindromului de stres post-traumatic primele zile sunt cruciale.”
Protocolul de reintegrare în familii și societate nu se rezumă doar la sprijin psihologic. Pe cât posibil, armata încearcă să obțină informații prețioase de la cei întorși acasă.