Parada de 1 Decembrie. Peste 1.500 de militari vor defila în Piața Arcul de Triumf

Parada de 1 Decembrie. Peste 1.500 de militari vor defila în Piața Arcul de TriumfParadă de Ziua Națională a României. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Parada de 1 Decembrie. Peste 1.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI, SRI, STS şi ANP, precum şi aproximativ 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor defila pe 1 Decembrie la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf, a anunțat, joi, Ministerul Apărării Naţionale.

Parada de 1 Decembrie. Alături de militarii români, la Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Militarii străini sunt prezenți cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Parada de 1 Decembrie. Programul de repetiții

Potrivit comunicatului MApN, zilele următoare se vor organiza repetiţii. De asemenea, jurnaliștii trebuie să ceară din timp acreditare.

Luni, 27 noiembrie, în Poligonul Ghencea, începând cu ora 10.00, va avea loc o repetiție deschisă reprezentanților mass-media.

În acest sens, rugăm jurnaliștii interesați să participe la acest eveniment să transmită la adresa relatii.publice02180@forter.ro, până vineri, 24 noiembrie, ora 12.00, datele necesare acreditării (nume, prenume, serie C.I, insituția media de care aparțin, numărul de înmatriculare al autovehiculului de transmisie tip DSNG).

Aceștia vor fi așteptați luni, 27 noiembrie, între orele 10.30-11.00, la Punctul de Acces al Batalionului 265 Poliție Militară, situat în Șoseaua Antiaeriană nr.4-6, din București. Persoană de contact: plutonier major Paul LUCA, tel. 0739.410.363.

Marți, 28 noiembrie, în intervalul orar 09.00-13.00, la Arcul de Triumf va avea loc repetiția generală.

Recomandăm instituțiilor mass-media care doresc să transmită imagini de la desfășurarea repetiției să desemneze, pe cât posibil, aceleași echipe acreditate pentru ceremonia din 1 Decembrie, pentru a nu aglomera zona Arcului de Triumf. Transmisiile în direct de la repetiție vor putea fi realizate, de asemenea, doar cu mijloace portabile.

Vineri, 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz, iar în zona Arcului de Triumf din București va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Programul evenimentelor de Ziua Națională a României. Totul despre parada de 1 Decembrie

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Sunt programate survoluri cu aeronave militare

În garnizoanele în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţii Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal și tehnică, precum și de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

În cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie, sunt programate survoluri cu aeronave militare ale următoarele localități: Sinaia, Constanța, Alba Iulia, Mediaș, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca, Șimleu Silvaniei, Ungheni, Sighișoara, Zalău, Târgu Jiu, Fetești, Slobozia, Călărași, Buzău, Bacău și Iași.

Antrenamentele aferente vor avea loc în perioada 24 – 30 noiembrie, când vor fi executate zboruri la înălţimi mici (aproximativ 300 metri faţă de sol) în judeţul Ilfov, municipiul Bucureşti și în alte localități din țară. Antrenamentele vor fi organizate astfel încât impactul asupra comunităţilor locale survolate să fie minim.

1 Decembrie, Ziua Națională a României

Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie, este un moment crucial în istoria țării, marcând ziua Marii Uniri din 1918. Această zi simbolizează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, un eveniment istoric semnificativ care a fost consfințit prin Proclamația de la Alba Iulia.

Istoria Zilei Naționale a României a trecut prin mai multe etape. În perioada 1861-1866, ziua națională a fost 24 ianuarie, marcată ca Ziua Micii Uniri, care simboliza unirea Principatelor Române.

Steag romania 1 decembrie

Ulterior, între 1869-1947, ziua de 10 Mai a devenit ziua națională, marcând sosirea în România a Principelui Carol I și proclamarea independenței României.

În perioada comunistă (1948-1989), ziua națională a fost mutată la 23 august, marcând momentul Loviturii de Stat din 1944, când Regele Mihai a înlăturat guvernul pro-nazist.

În 1990, după Revoluția din 1989 și căderea regimului comunist, a fost adoptată data de 1 decembrie ca Zi Națională a României.

Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a fost văzută ca un simbol al unității naționale și al independenței. Totuși, această alegere a fost controversată, în special în rândul minorității maghiare, pentru care 1 decembrie reprezenta o pierdere politică.

Festivitățile de pe 1 decembrie includ parade militare, focuri de artificii și alte evenimente culturale, toate acestea reflectând mândria și identitatea națională a României.

Această zi reprezintă nu doar un moment de sărbătoare, ci și o ocazie de reflecție asupra istoriei țării și a parcursului său spre unitate și independență.