România, printre ţările cu cea mai mare inflație. Cine este la polul opus
- Emma Cristescu
- 18 noiembrie 2023, 13:31
România este printre țările cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Țara membră UE cu cea mai scăzută rată anuală a inflației este Belgia.
Țările cu cea mai mare inflație din UE. Inflația în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie, arată datele publicate vineri de Eurostat. Cu toate astea, România este printre ţările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei. Țara noastră este urmată de Cehia și Ungaria.
În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie. Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%).
Țările cu cea mai mică inflație
La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1,7%), Olanda (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1%) şi Danemarca (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,4%).
Rata anuală a inflației a scăzut în octombrie
Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.În zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. Vestea bună este că preţurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.
Planul Băncii Centrale Europene
Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflaţia la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.
Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 8,3%.