Aurescu scoate Rusia din tribunalul ONU, cel mai înalt tribunal internațional
- Alexandru Sălăvăstru
- 9 noiembrie 2023, 21:12
Aurescu a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție, cel mai înalt tribunal ONU. Mai exact, Bogdan Aurescu a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție împotriva candidatului rus și l-a învins categoric pe acesta.
Aurescu a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, fiind necesar un număr de 97 de voturi. De cealaltă parte, Rusia a obținut doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, reprezentantul român a obținut nouă voturi.
Premieră pentru România în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU
Victoria este cu atât mai importantă cu cât susținerea imensă s-a datorat nu numai statelor europene. Statele asiatice și africane, mai puțin interesate de soarta războiului din Ucraina, au votat reprezentantul român.
Alegerea judecătorilor CIJ este considerată a fi unul din cele mai complexe procese de selecție. Votul se desfășoară simultan atât în Adunarea Generală, cât și în Consiliul de Securitate. Este necesară majoritatea absolută în ambele foruri pentru a obține victoria.
Aurescu a fost susținut de o coaliție de state diverse. Acesta nu a fost doar un candidat regional, chiar dacă a candidat pentru postul de judecător la CIJ din partea Europei de Est.
Statele care l-au co-nominalizat au fost Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.
Bătălia Aurescu vs Rusia, asemănătoare cu povestea dintre David și Goliat
Statele asiatice și europene l-au votat pe Bogdan Aurescu nu doar pentru activitatea de cinci ani în funcția de ministru de Externe, dar și pentru că este membru, pentru al doilea mandat consecutiv al prestigioasei Comisii de Drept Internațional ONU și co-președinte al grupului de studiu „Efectul creșterii nivelului mării asupra dreptului internațional” – o temă esențială pentru două treimi din statele lumii, având în vedere că creșterea nivelului mării este o consecință directă a încălzirii globale.
Honored to be elected today as Judge of the UN International Court of Justice @CIJ_ICJ by #UNGA with 117 votes & UN Security Council with 9 votes as the first ever Romanian🇹🇩 to fulfil this function! I thank 🇺🇳UN Member States for their trust in me & in RO School of Int'l Law! pic.twitter.com/hoQxAIgiPB
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) November 9, 2023
Congratulations to my #FP Advisor @BogdanAurescu and the entire RO diplomacy for his election as first ever RO Judge at the @CIJ_ICJ. This is a victory for Romania, for the primacy of international law, reflecting our strong commitment for the rules-based international order.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 9, 2023
Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU
Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie. Acesta a coordonat, pe tot parcursul procedurilor, activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina. Procesul a avut loc la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. A fost finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României. Aceasta a fost unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.
Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002). A contribuit cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat.
Aurescu este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU
De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027. În calitate de membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU a introdus (alături de alți patru membri CDI) pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” (Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul international), un subiect de interes prioritar la nivel global, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU.
Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).
La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de inițiere a procedurilor contra Federației Ruse la CIJ, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse. Cererea de intervenție a României a fost depusă la CIJ în septembrie 2022, Aurescu fiind Agentul României în acest proces.