Scandal pe noua lege a pensiilor. Sunt sau nu bani pentru promisiuni?

Scandal pe noua lege a pensiilor. Sunt sau nu bani pentru promisiuni? Sursa Foto: Arhiva EVZ

Noua lege a pensiilor continuă să stârnească scandal în coaliție. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a ieșit public pentru a-i contrazice pe colegii de la PNL, dar lucrurile tot nu sunt clare.

Noua lege a pensiilor a creat numeroase tensiuni la nivel de Guvern. Cea mai recentă reacție a venit din partea PNL. Liberalii au avut o serie de comentarii legate de acest subiect. În replică, ministrul Muncii a reacționat la fel de dur.

Noua lege a pensiilor, motiv de scandal în Guvern

Simona Bucura Oprescu a reacționat la nemulțumirile liberalilor, spunând că ipotezele vehiculate în acest context nu ar avea legătură cu realitatea.

Mai mult, ea a oferit noi scenarii legate de modul în care ar trebui gestionați banii pentru noua lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform oficialului, din luna decembrie și până în septembrie se alocă un buget de 55 de miliarde de lei în acest sens.

Cât cheltuie statul după noile majorări

Simona Bucura Oprescu susține că datele vehiculate legate de noua lege a pensiilor nu sunt în totalitate reale. Ministrul Muncii a precizat că față de majorarea de 13,8% prevăzută inclusiv pe actuala formulă de calcul, impactul suplimentar ar fi de 10 miliarde.

„Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals. Aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie.”, a afirmat Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, lămuriri despre noua lege a pensiilor

Sursa foto: Arhiva EVZ Simona Bucura Oprescu

Noua lege a pensiilor, impact de 3% din PIB

După aplicarea majorărilor de la 1 ianuarie, impactul prevăzut asupra bugetului de stat este de 55 de miliarde de lei. Potrivit ministrului Muncii, 30 de miliarde de lei reprezintă doar impactul bugetar în ceea ce privește recalcularea de la 1 septembrie 2024.

Oficialii PNL au cerut lămuriri suplimentare legate de suma reală necesară. Totul după ce Ministerul Muncii a arătat că impactul bugetar ar fi mai mare decât era preconizat. Calculele inițiale au fost făcute de Ministerul de Finanțe.

„Impactul e de 3% din PIB, ceea ce e enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare”, a precizat Nicolae Ciucă.

De altfel, Marcel Boloș ar fi refuzat să dea avizul pentru noua lege a pensiilor. Ministrul de Finanțe i-ar fi cerut premierului să caute soluții, având în vedere că nu ar exista bani suficienți la bugetul de stat pentru astfel de creșteri.