Madrid. Miting contra amnistierii separatiștilor catalani

Madrid. Miting contra amnistierii separatiștilor catalani Madrid. Miting contra amnistierii separatiștilor catalani / sursa foto: Arhiva EvZ

Madrid. Mitingul contra amnistierii separatiștilor catalani a adunat peste 100.000 de participanți în capitala spaniolă.

Madrid. Manifestația a fost organizată de o fundație apropiată partidului de extremă dreapta Vox, scrie varianta în limba italiană a websiteului Euronews.

Protestul a fost organizat în condițiile în care pare din ce în ce mai probabil ca premierul interimar Pedro Sanchez, de stânga radicală, să le acorde catalanilor condamnați pentru că au cerut independența Cataloniei amnistia, în schimbul sprijinului pentru guvernul său.

Madrid. Amnistie contra voturi

Aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat, duminică, la Madrid, pentru a protesta împotriva intenției premierului interimar Pedro Sánchez de a acorda o amnistie separatiștilor catalani în schimbul sprijinului lor în Parlament, care este esențial pentru formarea unui nou guvern socialist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mobilizarea, al cărei slogan a fost „Împotriva amnistiei și loviturii de stat a lui Sánchez”, a fost organizată de Fundația Denaes, apropiată partidului Vox, ai cărui lideri au fost prezenți la manifestație.

Pedro Sánchez încearcă blocarea Vox

Evenimentul a avut loc a doua zi după reuniunea, în capitala Spaniei a Comitetului Federal al Partidului Socialist, în cadrul căreia, pentru prima dată, Pedro Sánchez s-a declarat în mod explicit în favoarea acordării amnistiei persoanelor implicate în cererea eșuată pentru independența Cataloniei, din 2017.

Premierul interimar, secretar general al Partidului Muncitoresc Socialist, și-a justificat poziția spunând că amnistia este necesară „pentru binele Spaniei, în avantajul conviețuirii între cetățeni”.

„Este o măsură necesară pentru ca Spania să aibă un alt guvern progresist și pentru a se evita posibilitatea existenţei unui executiv de extremă dreaptă”.

Madrid. Zbateri pentru un guvern de stânga radicală

În acest moment pot începe negocierile cu partidele de independență catalane, ERC și Junt. În orice caz, pentru a fi pus în aplicare, orice acord trebuie să fie aprobat de membrii PSOE.

Începând de luni, până sâmbătă dimineața, cei aproximativ 172 de mii de membri ai Partidului Muncitoresc Socialist Spaniol vor putea vota pe o platformă online, răspunzând la întrebarea: „Susțineți acordul de formare a guvernului cu Sumar și celelalte forțe politice?”.

(Articol de Michela Morsa, Traducerea Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)