Tezaur rar, descoperit în bagajele unor bulgari care intenționau să fugă din România. Unde urma să ajungă comoara
- Mădălina Sfrijan
- 24 octombrie 2023, 16:12
Trei bulgari au încercat să fugă din România cu un tezaur rar. Comoara era ascunsă într-o sticlă însă a fost descoperită la timp de polițiștii de frontieră.
Un tezaur rar a fost descoperit pe teritoriul țării noastre de doi cetățeni bulgari. Aceștia au încercat să treacă frontiera ascunzând comoara într-o sticlă. Obiectele valoroase au fost descoperite de polițiștii de frontieră.
Tezaur descoperit pe teritoriul României
Cei doi bulgari sunt căutători de comori. Recent, aceștia și-au încercat norocul și pe teritoriul României, unde sperau să găsească obiecte valoroase.
Căutările lor au avut succes. Aceștia au descoperit un tezaur extrem de rar.Este vorba despre 60 de monede care datează din perioada perioada medievală. Acestea au fost descoperite de polițiștii de frontieră în bagajul celor doi cetățeni bulgari.
Cei doi căutători de comori au găsit obiectele deosebit de valoroase în mai multe situri arheologice situate pe teritoriul țării noastre.
Găsite în siturile arheologice din România
Garda de Coastă a anunțat că a fost descoperit un tezaur rar în bagajele unor cetățeni bulgari. Polițiștii de frontieră de la Negru Vodă au găsit obiectele în urma unui control de rutină. Monedele se aflau în portbagajul unei mașini înmatriculate în Bulgaria.
Căutătorii de comori intenționau să transporte obiectele dincolo de frontieră într-o sticlă de plastic.
Tezaur ascuns în sticla de plastic
Polițiștii de frontieră au constat că bulgarii avea în mașină 62 de monede cu inscripții în limba latină. Alături de acestea, bulgarii au găsit un siturile arheologice și alte patru obiecte vechi.
Bulgarii erau dotați și cu aparatură performantă. Pe lângă tezaur, polițiștii au găsit în mașina lor și trei detectoare de metal.
Garda de Coastă a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru export ilegal de bunuri de patrimoniu. Anchetatorii vor să afle și dacă cei doi bulgari dețineau autorizație pentru a utiliza detectoare de metale.
Reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța susțin că acest tezaur datează din secolul al lV-lea d.Hr.
,,Cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părţi dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de provenienţă romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripţii în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice”, au anunțat poliţiştii de frontieră.
Obiectele au rămas în custodia Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.