Pentagon: Cel mai negru scenariu în Orientul Mijlociu. Război între Iran și Israel

Pentagon: Cel mai negru scenariu în Orientul Mijlociu. Război între Iran și Israel Antony Blinken / Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

SUA şi Iran se amenință reciproc, pe fondul conflictului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat Iranul cu privire la orice posibilă escaladare a conflictului dintre Israel și Hamas.

SUA şi Iran, amenințări reciproce, pe fondul conflictului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas.

Blinken, avertisment pentru Iran

Secretarul american de stat, Antony Blinken a avertizat autoritățile din Iran cu privire la orice posibilă escaladare a conflictului dintre Israel și Hamas. Antony Blinken este de părere că o astfel de escaladare este foarte „posibilă”.

Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat gruparea teroristă libaneză Hezbollah, sprijinită de Iran, că riscă contraatacuri puternice în cazul în care s-ar implica direct în conflictul dintre Israel și gruparea Hamas. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspuns violent din Iran

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a lansat la rândul lui un avertisment pentru SUA şi Israel.

„Astăzi, regiunea este un loc fierbinte. Orice eroare în desfăşurarea acestui genocid încurajat şi a strămutării forţate a locuitorilor din Gaza şi Cisiordania ar putea conduce la consecinţe grave şi extinse în regiune, care ar putea lucra împotriva intereselor celor care poartă acest război”, a declarat acesta, citat de BBC, preluat de Rador Radio România.

Hezbollah, susținut de Iran, încearcă să producă o escaladare militară în zonă

Separat, armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, potrivit AFP.

„Hezbollah (organizație teroristă sprijinită de Iran) atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, într-o postare făcută pe reţeaua de socializare X (Twitter).

Israelul critică Summitul pentru pace din Gaza

Summitul pentru Pace pentru Gaza şi „chestiunea palestiniană” organizat de Egipt în aşa-numita Noua Capitală Administrativă, la est de Cairo, s-a încheiat sâmbătă fără o declaraţie finală comună din partea celor 34 de ţări şi organizaţii internaţionale care au participat la întâlnire.

Egiptul, ţara care a convocat întâlnirea, a emis totuşi o notă în care a mulţumit pentru efortul de a căuta un consens mai presus de poziţiile politice sau religioase.

În schimb, Israelul a criticat sâmbătă acest summit pentru că nu a venit cu o condamnare directă împotriva grupării islamiste Hamas.