Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor vechi răstoarnă calculele

Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor vechi răstoarnă calculeleSursa: Arhiva EVZ

În septembrie 2023, prețurile pentru apartamentele vechi cu trei camere din București au înregistrat o creștere de 1,7% în comparație cu aceeași perioadă din 2022 și au rămas stabile în raport cu luna august.

Piața imobiliară e într-o continuă schimbare. Prin urmare, în luna septembrie 2023, prețurile au rămas constante la nivelul de 110.200 de euro, conform raportului Indexului Imobiliar ZF realizat în colaborare cu firma de consultanță imobiliară SVN România.

În plus, conform datelor furnizate de ANCPI, numărul tranzacțiilor imobiliare din București și Ilfov a înregistrat o scădere de aproximativ 10% în septembrie. În contrast cu creșterea înregistrată în Cluj și Brașov.

Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor vechi cu trei camere, în creștere

Dacă în prima jumătate a anului, zona București și Ilfov a înregistrat o scădere de 26,6%, la nouă luni declinul s-a redus la 18,9%. În special, în trimestrul trei, evoluția a indicat o scădere de doar 3,8% în comparație cu anul record 2022.

Referitor la prețurile apartamentelor vechi cu trei camere în București, în luna septembrie față de august, șase cartiere au înregistrat scăderi în timp ce cinci au consemnat creșteri.

Preţurile au crescut cu un ritm anual de 1,7% în septembrie, după un minus de 0,1% în iulie, într-un context în care luna august a fost cea mai bună lună de vânzări de locuinţe din 2023, la nivelul celor mai bune luni din 2022, care a fost un an record”, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

Potrivit acestuia, această revigorare a pieței imobiliare se datorează în principal ofertelor atractive de credite ipotecare cu dobândă fixă. Unde competiția s-a intensificat, cu numeroase oferte sub 6% pe an.

Piata imobiliară afectată de turbulente

Piața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime

În același timp, raportul dintre prețurile imobilelor și salarii continuă să se îmbunătățească. Având în vedere creșterea salariilor cu aproximativ 15% în ultimul an.

De asemenea, numărul de tranzacții din 2023 înregistrează o scădere față de 2022, însă aceasta este mai mică și survine după trei ani de înregistrare a unor recorduri absolute consecutive.

Prețurile locuințelor de închiriat au crescut cu 15% față de 2022

În septembrie 2023, prețurile solicitate pentru chiriile din zece orașe au înregistrat o creștere de 15%. Asta comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În București, segmentul apartamentelor cu trei camere a înregistrat cea mai semnificativă creștere a prețurilor de închiriere, cu o majorare de 20%. Astfel, prețul mediu pentru astfel de apartamente a atins suma de 680 euro.

De asemenea, în luna septembrie, prețul mediu pentru apartamentele cu două camere a fost de 511 euro. Reprezentând o creștere de 15% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

În ceea ce privește garsonierele din București, prețul mediu pentru închiriere a crescut cu 12% în comparație cu septembrie 2022, atingând o valoare medie de 336 euro.

În Cluj-Napoca, comparativ cu septembrie 2022, prețurile medii ale chiriilor au înregistrat creșteri semnificative. Astfel, pentru garsoniere și apartamente cu trei camere, prețurile au crescut cu 17%. În timp ce pentru apartamentele cu două camere, creșterea a fost de 10%.

Prețul mediu de închiriere pentru o garsonieră se situează la 350 euro. În timp ce pentru un apartament cu două camere, prețul mediu este de 550 euro. Pentru apartamentele cu trei camere, închirierea medie se ridică la 700 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News