Doliu în Ungaria. A murit fostul președinte Laszlo Solyom

Doliu în Ungaria. A murit fostul președinte Laszlo Solyom Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul președinte maghiar Laszlo Solyom a murit duminică, 8 octombrie, la vârsta de 81 de ani, ”după o lungă suferință”, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

A murit fostul președinte maghiar Laszlo Solyom: „Un jurist implicat în tranziţia democratică şi abolirea pedepsei capitale”.

Laszlo Solyom a abolit pedeapsa cu moartea

 Jurist de formație, Laszlo Solyom s-a născut la 3 ianuarie 1942 la Pecs şi a fost preşedinte al Ungariei din 2005 până în 2010. A fost primul preşedinte al Curţii Constituţionale a Ungariei, din 1990 până în 1998. 

Sub conducerea sa, Curtea Supremă maghiară a decis în legătură cu abolirea pedepsei cu moartea. Dar și în legătură cu avortul şi despăgubirile pentru victimele comunismului, printre altele.

 „Trebuie să ne ridicăm împotriva nedreptăţilor intolerabile”, a spus el, într-un interviu la radioul naţional maghiar, în anul 2005.

Fidel principiilor sale, din 1987 a jucat un rol activ în schimbarea regimului comunist din ţara sa. A fost membru fondator al Forumului Democrat (MDF, conservator). 

Viktor Orban, omagiu pentru fostul președinte

Acesta a fost partidul care a câştigat primele alegeri libere din Ungaria în 1990. Laszlo Solyom s-a autosuspendat din partid imediat după ce a fost chemat să facă parte din Curtea Constituţională.

După studii în oraşul natal şi în Germania, Laszlo Solyom a lucrat la Institutul de Drept al Academiei de Ştiinţe. Apoi a lucrat ca profesor de drept la Universitatea ELTE (1983-1989).

 În ciuda criticilor sale la adresa Constituţiei Ungariei care limitează independenţa sistemului judiciar adoptată de Viktor Orban din 2011 şi în ciuda distanţării sale de guvernul ungar, premierul naţionalist i-a adus lui fostului președinte maghiar  un omagiu pe pagina de Facebook.

Fostul preşedinte al Ungariei, „un mare profesor de Drept, a murit. Dumnezeu să-l odihnească pe Laszlo Solyom!”, a scris Orban, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie cu ei împreună.

Cine a fost Laszlo Solyom

S-a născut la Pecs în data de 3 ianuarie 1942. A fost un eminent jurist, profesor universitar și membru titular al Academiei Maghiare de Științe.

Între 1989 și 1998 Laszlo Solyom a fost membru al Curții Constituționale a Ungariei. Între 5 august 2005 și 5 august 2010 a fost președinte Republicii Ungare.

În activitățile sale științifice, a fost un cercetător renumit în domeniul drepturilor personale și al drepturilor constituționale fundamentale. Munca lui este semnificativă în consolidarea ordinii juridice după schimbarea regimului totalitar.

Ne puteți urmări și pe Google News