PE aprobă un ajutor de 400 de milioane € pentru Turcia

PE aprobă un ajutor de 400 de milioane € pentru Turcia Sursa foto: |Dreamstime.com

Parlamentul European aprobă un ajutor de 400 de milioane de euro pentru Turcia, în urma cutremurelor devastatoare care au lovit țara.

Parlamentul European (PE) a aprobat un ajutor de 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană (UE) îl va acorda Turciei în urma cutremurelor devastatoare cu epicentrul la Kahramanmaraş, scrie cotidianul turc Haberler.

Ajutor pentru Turcia, votat în Parlamentul European

La votul desfăşurat în Adunarea Generală AP, pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 de voturi „da”, 11 voturi „nu” şi 22 abţineri.

Katalin Cseh, vicepreședinte al grupului liberal „Renew Europe” din PE (cunoscut anterior ca Alianța Liberală și Democrată pentru Europa - ALDE), în discursul său în calitate de raportor înainte de vot, a declarat că rezerva de solidaritate și urgență a UE este la nivelul limită și ar trebui crescută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relațiile proaste dintre Turcia și UE nu au contat

Cseh a afirmat că există „încercări de a pune sub semnul întrebării” ajutorul care urmează să fie acordat Turciei după cutremurele devastatoare.

El a adăugat: „Respingem încercările de a compara tragedia unei țări cu cea a altei țări. Turcia este o țară candidată la UE și din punct de vedere legal are dreptul la ajutor. Încercările de a bloca acest lucru sunt au scop populist și de dezbinare”.

Propunerea de ajutor pentru Turcia, aprobată de Consiliul UE pe 18 septembrie

Propunerea de ajutor a Comisiei Europene a fost aprobată de Consiliul UE pe 18 septembrie și de Comisia de buget din cadrul PE pe 20 septembrie.

Întregul pachet, care a fost aprobat de Adunarea Generală a PE, prevede ajutoare totale de 454,8 milioane de euro.

Și România primește ajutor

Din această sumă, 400 de milioane de euro vor fi trimise Turciei, 33,9 milioane de euro României, care a fost lovită de secetă în 2022, și 20,9 milioane de euro Italiei, unde inundațiile au provocat distrugeri în septembrie 2022.

Ajutoarele vor fi acoperite din bugetul UE alocat pentru solidaritate și ajutor în situații de urgență.

(Sursă: Agenția Anatolia; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)