Misterul covidului lung se află în sânge. Este uluitor ce au descoperit cercetătorii

Misterul covidului lung se află în sânge. Este uluitor ce au descoperit cercetătoriiCovid / Sursa Foto: Arhiva EVZ

La mai bine de trei ani de pandemie, milioanele de oameni care au suferit de Covid de lungă durată, au în sfârșit un răspuns în urma dovezilor științifice. Oamenii de știință au deslușit, în sfârşit, misterul covidului lung.

Oamenii de știință au descoperit diferențe clare în sângele persoanelor cu Covid lung. Este un prim pas cheie în dezvoltarea unui test pentru a diagnostica boala. Cercetătorii pot arăta acum diferențe cheie în sângele celor care se recuperează de la Covid - și al celor care nu. Aceştia au descoperit câteva diferenţe potenţial esenţiale în sângele şi organele persoanelor diagnosticate cu această afecţiune cronică.

Descoperirile, publicate luni în revista Nature, oferă, de asemenea, indicii despre ce ar putea cauza această afecțiune. Boală care a lăsat milioane de oameni cu oboseală continuă, probleme de memorie și alte simptome debilitante.

Este uluitor ce au descoperit cercetătorii

Cazurile de Covid lung sunt în scădere, potrivit estimărilor, dar mulţi oameni continuă să se lupte cu simptomele. Cercetarea este printre primele care demonstrează că „Covid lung este, de fapt, o boală biologică”. Este concluzia lui David Putrino, cercetătorul principal al noului studiu.

Om, Fereastră, Corona, Coronavirus

Sursa foto: Pixabay

Putrino și colegii săi au comparat probe de sânge de la 268 de persoane. Unii aveau Covid, dar și-au revenit pe deplin. Iar unii nu fuseseră niciodată infectați. Iar restul aveau simptome continue de Covid lung la cel puțin patru luni după infectare. Mai multe diferențe în sângele persoanelor cu Covid lung s-au evidențiat față de celelalte grupuri.

„Activitatea celulelor sistemului imunitar numite celule T și celule B – care ajută la combaterea germenilor – a fost „neregulată” la pacienții cu Covid lung. Una dintre cele mai puternice descoperiri a fost că pacienții cu Covid lung au avut tendința de a avea niveluri semnificativ mai scăzute ale unui hormon numit cortizol”, a spus Putrino.

Există simptome comune în cazul Covid prelungit: oboseala cronică şi „ceaţă cerebrală”

În termenii cei mai simpli, se crede că persoanele cu Covid de lungă durată au o varietate de simptome persistente cauzate de infecţia iniţială cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Dar există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la această afecţiune.

În prezent, sindromul de Covid de lungă durată se bazează pe un diagnostic prin excludere, ceea ce înseamnă că este diagnosticat după ce au fost excluse alte explicaţii plauzibile pentru boala unei persoane.

Există simptome comune în cazul Covid prelungit, cum ar fi oboseala cronică şi „ceaţă cerebrală”, dar încă nu există un test simplu pentru a identifica o persoană cu această boală.

Persoanele care se recuperează după Covid constată adesea că testele de rutină deseori nu dezvăluie că ceva este în neregulă. Astfel încât medicii presupun uneori în mod greşit că un Covid de lungă durată ar putea fi o formă de depresie sau anxietate. Sau chiar că nu este nimic în neregulă şi totul este în mintea persoanei consultate.

Alerta, Corona, A Pastra, Igienă

Sursa foto: Pixabay

Misterul covidului lung se află în sânge

Primul studiu arată că pacienţii cu Covid lung prezintă diferenţe clare în ceea ce priveşte funcţia imunitară şi hormonală. Faţă de pacienţii care nu suferă de această afecţiune. Spun cercetătorii de la Yale şi Mount Sinai.

Este primul studiu care identifică biomarkeri specifici din sânge pentru identificarea precisă a pacienţilor cu Covid lung. Utilizând un algoritm de învăţare automată, studiul a reuşit să distingă persoanele cu Covid lung de cele fără Covid, cu o precizie de 96%.

Printre cele mai notabile disparităţi ale biomarkerilor s-au numărat indicii de perturbare a sistemului imunitar, reactivarea virusurilor latente (precum Epstein-Barr şi alte virusuri herpetice) şi reduceri semnificative ale nivelului de cortizol. Studiul este prima cercetare care prezintă biomarkeri specifici din sânge care pot identifica cu exactitate pacienţii cu Covid de lungă durată.

Descoperirea poate ajuta la tratamentele personalizate de Covid lung

Printre biomarkerii cheie se numără activitatea anormală a celulelor T, reactivarea viruşilor latenţi şi niveluri reduse de cortizol. Descoperirile deschid calea pentru teste şi tratamente mai personalizate pentru această afecţiune persistentă.

„Aceste descoperiri sunt importante – ele pot oferi informaţii pentru teste mai sensibile şi tratamente personalizate pentru pacienţii cu Covid de lungă durată care, până acum, nu au avut o justificare ştiinţifică dovedită”, a spus David Putrino.

Potrivit acestuia, recentul studiu revoluţionar stabileşte diferenţe clare în ceea ce priveşte funcţia imunitară şi hormonală între persoanele cu Covid prelungit şi cele care nu au această boală

„Cercetarea este importrantă, deoarece este una dintre primele care ne arată diferenţe clare şi măsurabile în ceea ce priveşte biomarkerii sanguini ai persoanelor cu Covid de lungă durată în comparaţie cu persoanele care s-au recuperat complet după o infecţie acută şi cu un grup de persoane care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2 (virusul care provoacă Covid-19). Acesta este un pas înainte decisiv în dezvoltarea unor protocoale valide şi fiabile de testare a sângelui pentru Covid prelungit”, a subliniat prof Putrino.

Medicii de la Mount Sinai au identificat pentru prima dată simptomele lungi ale Covid în 2020, când pacienţii au raportat probleme persistente după un caz iniţial, diagnosticat cu Covid-19. Aceste simptome au inclus tulburări cognitive sau „ceaţă cerebrală”, oboseală extremă, dificultăţi de respiraţie şi dureri cronice.