A murit o senatoare emblematică în SUA. Lumea politică americană, în doliu

A murit o senatoare emblematică în SUA. Lumea politică americană, în doliu Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Lumea politică americană, în doliu. Senatoarea democrată Dianne Feinstein, o pionieră a participării femeilor în politica americană, cu o carieră de 30 de ani, a murit joi seara la casa ei din Washington.

Lumea politică americană, în doliu. Dianne Feinstein a fost cel mai în vârstă membru al Senatului, unde a servit ţara din 1992. Și-a deținut locul în cameră mai mult decât orice altă femeie și orice senator din California.

Moartea lui Feinstein pune capăt unei cariere politice care a durat mai bine de jumătate de secol. A avut realizări legislative majore în probleme precum controlul armelor și mediul.

A murit Dianne Feinstein, cea mai longevivă sonatoare din California

Dianne Feinstein era decana de vârstă a Senatului american şi a votat ultima oară în Camera superioară a Congresului american joi. Această aleasă din California a suferit, în ultimele luni, de pierderi de memorie şi probleme cognitive. În aprilie, ea a fost internată la spital, în urma unei „căderi uşoare” acasă, ultimul episod dintr-o serie de probleme de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Feinstein s-a născut în 1933 la San Francisco. După ce a absolvit Universitatea Stanford a fost numită în Consiliul pentru femei din California. A făcut stat până în 1966. Ulterior, a fost numită în Comitetul consultativ din San Francisco pentru detenția adulților. Asta a inspirat-o să continue să urmeze o carieră în politică.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Sursa foto: Facebook

Plănuise să se pensioneze la sfârșitul actualului mandat în 2024

Moartea lui Feinstein lasă liber scaunul ei puternic de Senat, solicitând guvernatorului Gavin Newsom să numească un succesor temporar.

În 1969, a candidat pentru Consiliul supraveghetorilor din San Francisco. Poziție pe care a câștigat-o cu ușurință, devenind astfel prima femeie președinte al consiliului.

„Acea cursă pentru funcția de supervizor din 1969 a fost interesantă, deoarece înțelepciunea convențională spunea că alegătorii vor alege o singură femeie în consiliul format din 11 membri - și, din moment ce o femeie candida pentru realegere, una dintre noi sau amândouă urmau să piardă cu siguranță”, a spus Feinstein în The Tennessean în 2020.

Președintele Joe Biden, care a colaborat cu Feinstein timp de decenii în Senat, a declarat:

„A avut un impact imens asupra femeilor lideri mai tinere pentru care le-a deschis cu generozitate ușile. Dianne a fost dură, ascuțită, întotdeauna pregătită, dar nu a dat niciodată un pumn. A fost și o prietenă bună și loială, toate acestea atât mie, cât și lui Jill ne vor lipsi cel mai mult”, a spus Joe Biden.