Arabia Saudită încearcă un echilibru între palestinieni și israelieni

Arabia Saudită încearcă un echilibru între palestinieni și israelieni

Arabia Saudită încearcă un echilibru între palestinieni și israelieni. Regatul Saudit a trimis marți, pentru prima dată în mai bine de treizeci de ani, o delegație oficială în Cisiordania ocupată pentru a-i asigura pe palestinieni că le va apăra cauza chiar și în cazul normalizării relațiilor dintre Riad și Israel

Un balet diplomatic atent calculat de Arabia Saudită a avut loc marți în Orientul Mijlociu, scrie Liberation. Un act de echilibru care să ofere asigurări palestinienilor și care să accelereze în același timp procesul de normalizare cu Israelul.

Ziua a început cu o primă vizită istorică a unei delegații saudite în Cisiordania. Aceasta a fost condusă de Nayef al-Sudaïri, recent numit ambasador nerezident al Regatului pentru Teritoriile Palestiniene.

Având rezidența în Iordania, el va fi și consul al Arabiei Saudite la Ierusalim. Diplomatul, care și-a prezentat acreditările lui Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a reafirmat poziția „constantă” a Riadului în favoarea „înființării unui stat palestinian având capitala Ierusalimul de Est”.

Referindu-se la soluția cu două state, pe baza acordurilor internaționale, el a reamintit în continuare că Arabia Saudită a rămas angajată față de planul arab de pace prezentat de Regat în 2002, care prevedea retragerea israeliană din teritoriile ocupate în schimbul recunoașterii sale de către țările arabe.

Arabia Saudită, vizitată în premieră de un oficial din Israel

În același timp, la Riad, cabinetul prezidat de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman (MBS) a declarat că „speră că eforturile de revitalizare a procesului de pace vor contribui la asigurarea securității și stabilității în Orientul Mijlociu”.

O nouă evoluție a fost anunțată marți după-amiaza devreme, odată cu sosirea la Riad a ministrului israelian al turismului. „Katz este primul ministru israelian care conduce o delegație oficială în Arabia Saudită”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului, care a adăugat că urmează să participe la o reuniune a Organizației Mondiale a Turismului, care ține de ONU.

Vizita, care nu a fost confirmată oficial de partea saudită, este prima la acest nivel. Dar, în ultimul an, Israelul a trimis delegații în Arabia Saudită pentru a participa la evenimente sportive sau culturale, inclusiv la o întâlnire UNESCO la începutul lunii septembrie.

Prioritatea Riadului: un acord de apărare cu Washingtonul

Dacă, pentru moment, Arabia Saudită pretinde că rămâne pe poziţia cunoscută a Ligii Arabe, care constă în a nu stabili legături cu Israelul până la rezolvarea chestiunii palestiniene, Riadul a dat totuşi semne, în ultimele luni, privind o posibilă schimbare a acestei poziţii.

Într-un interviu exclusiv pentru Fox News, în urmă cu aproximativ zece zile, Mohammed Ben Salman a recunoscut că regatul său „se apropie din ce în ce mai mult de Israel”, insistând în același timp că problema palestiniană este „foarte importantă” pentru Riad.

Dar condiția mult mai importantă pentru Arabia Saudită pentru o posibilă normalizare cu Israelul ar fi un acord de apărare cu Statele Unite, cu garanții de securitate, precum și cu asistență americană în domeniul energiei nucleare civile.

„În căutare de arme, MBS urmărește un acord strategic precum cel care leagă Statele Unite și Israelul, cu acces la armele americane fără a trece prin Congres”, susține Hasni Abidi, directorul Centrului pentru Studii și Cercetare privind Orientul Mijlociu și Mediterana (Cermam) de la Geneva. „Mai ales că prin achizițiile sale, Arabia Saudită a investit foarte mult în ultimii ani în industriile americane de apărare”, continuă expertul.

„MBS vrea propriul său acord istoric cu Israelul”

Cu ceva mai mult de un an înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, Israelul și Arabia Saudită, doi aliați ai Washingtonului, sunt îndemnați de Administrația Joe Biden să își normalizeze relațiile în cadrul așa-ziselor acorduri Abraham prin care Israelul a stabilit relații diplomatice în 2020 cu Emiratele Unite și Bahrain inițial, apoi cu Sudanul și Marocul, sub egida predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Și asta pentru că Biden are nevoie, în perspectiva campaniei sale pentru realegerea sa, să prezinte o realizare majoră în Orientul Mijlociu, unde palmaresul său este destul de slab.

„Dar MBS nu și-ar dori să fie inclus târziu în Acordurile Abraham, deja încheiate de Emiratele Arabe Unite și alte trei țări arabe în 2020 cu Israelul. El vrea un acord singular, care să inaugureze propriul său proces istoric de normalizare”, argumentează Hasni Abidi.

Nerăbdare în Arabia Saudită

Se simte o nerăbdare de a încheia un acord de normalizare cu Israelul prin intermediul Statelor Unite, înainte de începerea campaniei prezidențiale din martie.

„Celălalt element de grabă pentru MBS este că dorește să ia deciziile dificile în timpul vieții tatălui său, regele Salman”, adaugă specialistul. Chiar dacă suveranul, bătrân și bolnav, a predat de mult puterea fiului său, acesta din urmă are nevoie de legitimare pentru a lansa astfel de răsturnări de politică.

Este „pacea istorică dintre Israel și Arabia Saudită” „aproape”, așa cum a proclamat Benyamin Netanyahu la ONU la sfârșitul săptămânii trecute?

Care e poziția SUA

Prim-ministrul israelian este chiar mai dornic decât MBS și Biden să accelereze agenda, dar fără niciun omolog din teritoriile palestiniene ocupate. „Israelul este într-o poziție de forță și nu vrea să cedeze nimic. Iar Riadul nu are nicio pârghie pentru a pune presiune asupra Israelului”, amintește Hasni Abidi.

Cât despre sponsorul american, acesta este așteptat atât pe frontul saudit, cât și pe cel palestinian. Acordarea statutului de aliat strategic, așa cum a cerut Arabia Saudită, este departe de a fi câștigată.

Pe lângă procesul complicat cu Congresul, un astfel de pact este deja respins de 55% dintre americani, potrivit unui sondaj publicat de Harris Poll și Quincy Institute for Responsible Statecraft. În ceea ce privește exercitarea presiunii asupra Israelului, așa cum speră și saudiții de la Washington, pentru o înghețare a colonizării sau o mai mare mobilitate pentru palestinieni, acest lucru pare inaccesibil pentru actualul guvern extremist israelian.

(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)