Evreii sărbătoresc Anul Nou. Pelerinaj de 30 de mii de oameni, la Uman, Ucraina

Evreii sărbătoresc Anul Nou. Pelerinaj de 30 de mii de oameni, la Uman, Ucraina

Evreii din toată lumea sărbătoresc Anul Nou Evreiesc. Peste 30 de mii de credincioși participa la pelerinajul Roș Hașana, organizat la Uman.

Evreii de pretutindeni sărbătoresc în această perioadă Anul Nou Evreiesc. Pentru a se pregăti de sărbătoare, credincioși evrei postesc timp de zece zile și respectă toate obiceiurile impuse de tradiția lor.

Această sărbătoare are o semnificație aparte, mai ales în Ucraina. Orașul Uman, din centrul țării este locul natal al unuia dintre întemeietorii acestei ramuri religioase. Din acest motiv credincioși fac pelerinaj în Uman.

Anul acesta, peste 30.000 de evrei au venit în Uman, Ucraina, din toate colțurile lumii, pentru a sărbătorii împreună.

Zelenski are origini evreiești

Uman este un loc special. Anul acesta, în această localitate situată în centrul Ucrainei, la doar 200 de kilometri de granița cu România, au ajuns peste 30 de mii de pelerini din întreaga lume, inclusiv câteva mii din Israel.

Rabinul Nahman de Breslov, care a promovat iudaismul ortodox sau hasidic, întemeiat chiar de străbunicul său, a murit în Uman.

În zilele noastre, pelerinajul de Roș Hașana la Uman are multe semnificații diferite. Este o sfidare la adresa rușilor, care acuză regimul de la Kiev de antisemitism, în ciuda faptului că chiar președintele Zelenski este evreu.

Credincioșii au fost avertizați de autoritățile ucrainene și israeliene să nu facă pelerinaje la Uman de teama unor eventuale atacuri ale rușilor, dar au venit totuși. Ca să-i ajute pe cei ucraineni, Israelul a trimis polițiști în ajutor.

S-a făcut trecerea la anul 5784 în calendarul mozaic

Calendarul mozaic indică trecerea din anul 5783  în 5784. De Noul An Evreiesc, pe lângă pelerinaj se realizează și un alt obicei care are loc în Ierusalim. Ritualul specific marchează luarea biletelor de rugăciune din Zidul Plângerii. Biletele sunt  tratate cu atenție de toți cei care sunt credincioși, precum și de acești lucrători, deoarece sunt considerate obiecte sacre.

Pe Muntele Măslinilor din Ierusalim, într-o ceremonie specială, mii de gânduri, dorințe și speranțe care au fost scrise pe hârtie și puse printre ruinele marelui templu antic vor fi adunate și îngropate.

Roș Hașana durează zece zile și se încheie cu cea mai sfântă zi din calendarul mozaic, Yom Kippur, potrivit TVR.