Bătălia pentru Schengen, pierdută dintr-o eroare strategică. Austria ne râde în nas
- Dan Andronic
- 16 septembrie 2023, 10:13
Austria nu este impresionată de amenințarea României cu o acțiune în justiție. Mai mult, ne spune că privește cu relaxare orice demers de acest tip.
Bătălia pentru Schengen s-a relansat. Sau cel puțin așa arată ultimele declarații. Pare că s-a schimbat ceva în guvernul României, vor zice mulți dintre cei care încă mai cred că în Uniunea Europeană statele sunt egale. Suntem, pentru prima dată, hotărâți să acționăm în calitate de stat membru cu drepturi depline. Ni se spune că avem un guvern cu o strategie ofensivă. Care cere Austriei să plătească factura aroganței. Așa ne-a anunțat premierul Marcel Ciolacu prin intermediul unui mare cotidian austriac, Der Standard.
„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria.
Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect.
Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu ziariștilor austrieci.
O declarație fermă, care arată o schimbare de strategie. De la momentul în care de la cel mai înalt nivel al statului ni se cerea să nu ne isterizăm, să renunțăm la boicotul firmelor austriece, a trecut la amenințări directe cu justiția. O atitudine corectă, demnă, dar care nu ne poate face să trecem cu vederea că am pierdut trenul!
Bătălia pentru Schengen, pierdută în 2022
Când? În 2022. În momentul în care opinia publică românească era profund revoltată de tratamentul arogant și injust la care ne supuneau austriecii. Atunci a existat o mișcare amplă de boicotare a firmelor cu rădăcini austriece. Și eu am anunțat că nu voi mai alimenta cu combustibil de la benzinăriile cu capital austriac. Și am făcut-o până în ziua de astăzi. Pentru că sunt convins că asta este singura modalitate în care politicienii austrieci pot fi puși cu botul pe labe. Prin pârghii economice, printr-un răspuns clar: Dispreț contra dispreț!
Politicienii austrieci sunt extrem de sensibili la cererile oligarhiei economice de la Viena, nu la amenințările de la București. Îi lasă rece dacă îi chemăm la CJUE, dar îi ia cu căldură când văd că sutele de miliardele de euro care se scurg din România spre Austria sunt în pericol.
Am fost ca de obicei mai atenți cu interesele altora și oficialii dâmbovițeni au renunțat la boicot. O greșeală uriașă, pentru că 7 la sută din PIB-ul Austriei se datorează românilor, care cumpără, iau credite, consumă de la companii românești cu capital austriac. Aici am pierdut Bătălia pentru Schengen!
De altfel, Austria ne anunțat ieri că nu se schimbă nimic!
“Ar fi nerezonabil să se stabilească o dată concretă pentru extinderea Schengen în acest moment. Aceasta este o problemă de securitate pentru toate statele europene. Noi îndeplinim o sarcină care este, de fapt, activitatea Comisiei Europene. Privim cu relaxare orice amenințare de acțiune în justiție”, a precizat Karoline Edtstadler, ministrul austriac al Afacerilor Europene. Asta anunța EVZ ieri. Așa va rămâne și mâine.
Ce scriam în 2022, rămâne valabil și azi
Dar să nu uităm că încă se mai poate face ceva. Același lucru.
„Unii cetățeni sunt deranjați de ideea boicotului companiilor austriece. Pe unii îi înțeleg, mănâncă suficient de mult de la străini, alții sunt triști că pierd poziția de apostol al nemulțumirilor, pe restul voi încerca să-i lămuresc. Așa cum am spus din primul moment, cred că la România TV, dar am repetat și la Antena 3, pe resursele noastre nu mai suntem stăpâni. Însă putem fi stăpâni pe portofelele noastre.
Cu alte cuvinte, eu decid ce fel de produs cumpăr și atunci am dreptul să-i ignor pe cei care ne-au tratat ca pe niște iobagi. Austriecii nu sunt singurii care o fac, dar din punctul meu de vedere sunt ultimii, nu numai în ordinea deciziei privind spațiul Schenghen, cât mai ales din perspectiva miliardelor pe care le sug din România în fiecare an.
De ce cred că trebuie să avem o reacție, la nivel individual? Pentru că numai așa politicienii români speriați de un val care poate fi decisiv la alegeri ne vor băga în seamă! Numai așa politicieni români vor ridica privirea din pământ și vor spune că România nu e obligată să înghită orice mizerie politicianistă. Avem un singur avantaj: frica de votul nostru!” am scris pe Facebook în 14 decembrie 2022.