Specia de furnici ce face prăpăd în Europa. Distrug aparatele electrice!

Specia de furnici ce face prăpăd în Europa. Distrug aparatele electrice!Sursa: Pixabay

O specie de furnici face prăpăd în Europa. Furnica roșie de foc distruge şi aparatele electrice. Solenopsis invicta, furnica roșie de foc, una dintre cele mai violente specii din lume, a apărut deja în Europa.

O specie de furnici face prăpăd în Europa. Furnica roșie de foc distruge şi aparatele electrice.  Solenopsis Invicta este din America de Sud, dar s-a răspândit şi în Statele Unite, Mexic, Caraibe, China și Australia în ultimul secol.

Aceste insecte pot fi agresive atunci când sunt deranjate. Înțepătura este iritantă pentru piele si poate provoca reacții alergice. Furnica, de asemenea, dăunează culturilor și ecosistemelor locale. Acestea distrug toate aparatele electrice  din în calea lor. Din păcate, Solenopsis invicta se răspândește şi în toată Europa.

O specie de furnici face prăpăd în Europa. Furnica roșie de foc distruge şi aparatele electrice

Este vorba de o specie invazivă de furnici alogene care s-a stabilit în Italia. Iar acum se răspândesc rapid prin Europa. Au fost descoperite şi în Marea Britanie.

Cercetătorii au spus că au identificat 88 de cuiburi de furnici roșii de foc răspândite pe cinci hectare lângă orașul Siracuza din Sicilia, Italia.

Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid super-colonii cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante.

O furnică roșie de foc pe mâna unui cercetător. - Institut de Biologia Evolutiva

Furnica roşie pe mâna unui cercetător. Sursa foto: Institut de Biologia Evolutiva

Se poate răspândi alarmant de repede

Furnicile roșii de foc au fost descoperite în produse importate în Spania, Finlanda și Țările de Jos.  Organizaţia Buglife a declarat că speciile invazive de furnici se răspândesc cu uşurinţă atunci când plantele sunt importate în pământ în Marea Britanie. Din acest motiv a cerut guvernului să interzică importul de pământ.

UE a interzis importul de sol din Marea Britanie, dar Regatul Unit nu a luat măsuri reciproce pentru a opri importurile, care se fac în principal prin intermediul comerţului horticol. Noua Zeelandă este singura ţară care a reuşit să eradicheze cu succes furnica roşie de foc după ce aceasta a apărut în 2001.

Încălzirea Europei le favorizează înmulțirea

Furnica roşie de foc este o specie care iubeşte căldura. Cercetătorii au concluzionat că aceasta s-ar putea stabili în aproximativ 7% din Europa. În climatul actual, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv oraşe mari precum Londra, Paris, Roma şi Barcelona.

Odată cu încălzirea globală, continentul va deveni mult mai potrivit pentru această specie şi va contribui la răspândirea ei în Europa. Oraşele de coastă mediteraneene sunt cele mai potrivite pentru furnică, iar porturile de aici ar putea facilita răspândirea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News