Lovitură dură pentru magistrați. Guvernul îi lovește unde doare mai tare

Lovitură dură pentru magistrați. Guvernul îi lovește unde doare mai tareBani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Magistrații nu își vor mai primi drepturile bănești sub formă de restanțe salariale aferente anului în curs. Deși acestea au fost stabilite prin decizii definitive și acte ale ordonatorilor de credite.

Concret, sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi plafonat la pragul de 1.000 de lei brut. Totodată, indemnizația de hrană este anulată pentru magistrații care câștigă peste 8.000 de lei.

 

Magistrații vor primi salarii mai mici

Guvernul îi ”frige” pe magistrați

Aparte de amânarea drepturilor salariale restante din 2023, judecătorii și procurorii vor avea lefurile diminuate. Asta în situația în care draftul proiectului de lege al Guvernului va fi pus în aplicare. Prin urmare, în documentul menționat este stipulat ca sporul pentru condițiile de muncă grele, vătămătoare sau periculoase  să fie de cel mult 1.000 de lei brut. Aspect consemnat la Art. 4 (1) din Anexa V după cum urmează:

„ Familia de functii bugetare Justitie si Curtea Constitutionala din Legea – cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, personalul prevazut la art. 1 beneficiaza de un spor de pana la 15% din salariul de baza sau, dupa caz, din indemnizatia de incadrare dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzator timpului lucrat”.

Indemnizația de hrană se acordă în anumite condiții

Altfel spus, categoria de personal amintită în draftul proiectului de lege poate primi sub formă de spor pentru condiții de muncă grele cel mult 15% din salariul de bază. Sau după caz din indemnizația de încadrarea aferentă perioadei lucrate. Nemulțumirea magistraților rezidă din faptul că la ora actuală valoarea sporului în cauză este de 3.000 de lei brut.

Totodată, există o dispoziție a Guvernului, valabilă din 2024, prin care indemnizația de hrană se vor acorda doar magistraților care au salarii nete de cel mult 8.000 de lei, în condițiile în care doar judecătorii debutanți obțin sub 8.000 de lei net.

Un alt aspect care trebuie precizat ține de faptul că valoarea indemnizației de hrană este de 300 de lei lunar. Astfel constatăm, că judecătoriii vor pierde 1.300 de lei.

„Art. XV Alin.(1) al art.18 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finantat din fonduri publice publicată in Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifică si se completează după cum urmează:

(1) Începând cu 1 ianuarie 2024, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale caror venituri salariale nete lunar sunt sub 8.000 lei inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a 4000 lei actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției - Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare natională, ordine publica si siguranță națională, republicată, cu modificările si completările ulterioare”, potrivit luju.ro.

Ironic sau nu, propunerile amintite anterior au apărut în aceeași zi în care magistrații au încetat protestul declanșat în urmă cu trei luni ca urmare a modificărilor aduse pensiilor de serviciu.

Ne puteți urmări și pe Google News