Tajani: UE are nevoie de o politică industrială

Tajani: UE are nevoie de o politică industrială Italia se reîmprietenește cu China; Sursă Youtube

Vicepremierul italian Antonio Tajani a declarat, la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, că „este nevoie de o adevărată politică industrială a Uniunii Europene”.

„Pentru a conta, Europa trebuie să aibă putere economică, și nu doar comercială. Nu trebuie să fie doar o piață mare, ci trebuie să aibă capacitatea de a concura la nivel industrial”, a afirmat ministrul de Externe și vicepremierul italian Antonio Tajani, în discursul său la Forumul Ambrosetti, ajuns la cea de-a XXXXIX-a ediție și desfășurat la Cernobbio, până duminică, scrie Rai News.

Tajani: Nu cred într-o UE cu o tracțiune formată din două sau trei țări

"Avem nevoie de o adevărată politică industrială a UE, care să vizeze un sistem de concurență global" și care să permită companiilor europene, prin "reguli de concurență" cu "țintă mai înaltă", "să concureze la nivel global, pentru că altfel regulile UE riscă să sufoce companiile europene la nivel global".

La nivelul Uniunii Europene, a spus Tajani, vorbind despre reformele necesare pentru "a avea mai multă Europă", "trebuie să reformăm Pactul de Stabilitate, trebuie să finalizăm uniunea bancară și trebuie să realizăm armonizarea financiară".

"Nu cred într-o UE cu o tracțiune formată din două sau trei țări, este nevoie de o participare generală. Când se realizează reforme, trebuie să se facă toate".

Tajani despre Pactul de Stabilitate

Despre investițiile destinate sectorului de apărare, "este adevărat că ar trebui să cheltuim mai mult", până la urmă "ne-o cere și NATO", dar "atunci ar trebui să excludem unele dintre aceste cheltuieli din Pactul de Stabilitate", a spus Tajani, amintind angajamentul Armatei italiene în lume sau în gestionarea fluxurilor migratorii în Marea Mediterană.

Din acest punct de vedere, a adăugat Tajani, "nu este un stat cheltuitor, ci răspunde unor nevoi ale Uniunii Europene", prin urmare "trebuie să ținem cont de toate cheltuielile pe care le facem pentru securitate".

În privința Apărării, "Europa trebuie să facă câțiva pași în față. Trebuie să fim mai ambițioși, dar cifrele pe care le avem nu ne permit acest lucru. Am văzut și în chestiunea ucraineană că nu putem alerga întotdeauna în spatele Statelor Unite".

Se cere politică externă de apărare, la nivelul UE

"Putem privi viitorul cu optimism, dacă vom ști să construim o politică externă de apărare. Vreau să-l citez pe Berlusconi despre votul majoritar: într-unul din ultimele sale discursuri a vorbit despre necesitatea votului majoritar și nu în unanimitate, pentru unele alegeri fundamentale ale UE care, altfel, ar rămâne blocate. Personal, preiau acel mesaj și acea moștenire, ca Antonio Tajani, convins că trebuie să recurgem la votul majoritar pentru unele chestiuni, care ar permite Europei să fie protagonistă la nivel internațional", a spus vicepremierul italian.

În ceea ce privește Africa și gestionarea fluxurilor migratorii, "avem nevoie de o politică europeană de imigrație", pusă la punct cu "mai puțin egoism" și "mai multă solidaritate și mai multă strategie", un "Plan Marshall european: le servește lor, dar și nouă", a spus ministrul de Externe, în dezbaterea la care a participat și Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell.

"Există o situație în creștere de instabilitate și noi nu cunoaștem unde va duce continentul african această instabilitate în Africa subsahariană, cu loviturile de stat care au loc". În plus, a subliniat Tajani, "trebuie să ne asigurăm că toate acestea nu se vor întoarce împotriva noastră din punct de vedere politic și economic".

„Fiecare greșeală pe care o facem este folosită de China și Rusia pentru a crea zone de influență”, avertizează Tajani

Potrivit șefului diplomației italiene, "asta înseamnă a putea controla fluxurile migratorii", care ar putea deveni "nesustenabile, în 2050 – a spus el – vor fi 2,5 miliarde de africani: fluxurile migratorii riscă să creeze costuri nesustenabile pentru Italia, este nevoie de o politică europeană de imigrație. Mai puţin egoism, mai multă solidaritate şi mai multă strategie. Fiecare stat în parte poate construi câteva ziduri, dar nu rezolvă problema migraţiei", a adăugat Tajani.

"Trebuie să acordăm mai multă atenție Sudului lumii, am făcut o greșeală privind mereu Africa prin ochelari europeni și nu africani. Fiecare greșeală pe care o facem este folosită de China și Rusia pentru a crea zone de influență", a mai spus Tajani.

"A avea un accent de superioritate a implicat riscul să ne facă să părăsim sistemul african – a adăugat Tajani –, care se uită la noi cu mare interes, nu trebuie să părem a fi prădători sau neo-colonizatori.

Avem nevoie de materii prime africane, dar nu le putem folosi fiind prădători, o putem face cu asociații mixte africane, transformându-le la nivel local și, apoi, cumpărându-le la prețuri mai bune" și trebuie să ne eliberăm de dictatura Chinei, care "decide prețul materiilor prime în lume".

Este, prin urmare, necesar ca Africa "să devină primul nostru interlocutor, punctul fundamental despre care nu s-a vorbit suficient în ultimii ani este stabilitatea Africii, avem nevoie de relații, nu cu o viziune superioară, ci amicală".

„Frontul pe care îl uităm adesea ca europeni este al Americii Latine”

În sprijinul exporturilor, "frontul pe care îl uităm adesea ca europeni este frontul Americii Latine", unde Europa "a lăsat prea mult loc intereselor chineze.

Trebuie să recuperăm spațiu în acele țări, care au relații de lungă durată cu noi europenii" și unde "puteți face o politică industrială europeană de exporturi, de internaționalizare și, totodată, o politică turistică".

"Politica externă nu este doar o problemă geopolitică, ci avem și interese economice. Suntem o țară industrială, o țară exportatoare și avem responsabilitatea de a ghida politica exporturilor țării noastre, care reprezintă 37-38% din PIB", a explicat Tajani.

Balcanii și zona India-Pacific, de interes pentru UE

Printre zonele de exploatat pentru exporturile italiene, Tajani a indicat "Balcanii", unde "putem crește prezența noastră", în timp ce în ceea ce privește Mediterana "ne dorim să se transforme într-o mare a păcii, a comerțului și a dezvoltării".

De asemenea, este necesar "să ne uităm la Indo-Pacific, la regiunile din Golf, unde Europa trebuie să poată face mai mult" în țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain.

"Indo-Pacificul este o regiune fundamentală, iar relațiile cu India trebuie să fie mai puternice pentru a garanta stabilitate și echilibru", a concluzionat Tajani.

Despre Drumul Mătăsii, Tajani este sceptic: "Dacă îl analizăm, nu a adus rezultatele pe care le așteptam", a spus el, invocând cifrele exporturilor italiene către Beijing, în 2022: mai mici decât cele ale Franței și Germaniei. "Parlamentul va trebui să facă o evaluare și să decidă dacă reînnoiește sau nu participarea noastră la acest proiect", a reiterat Antonio Tajani.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR)