Explozii la frontiera cu România. Porturile ucrainene de pe Dunăre, atacate din nou cu drone iraniene

Explozii la frontiera cu România. Porturile ucrainene de pe Dunăre, atacate din nou cu drone iraniene Sursa foto: Caputa video

Un noua atac cu drone iraniene a fost înregistrat noaptea trecută asupra porturiilor ucrainene de pe Dunăre. Exploziile au fost auzite în România.

Atac cu drone iraniene la frontiera cu România. Rusia a atacat noaptea cu drone iraniene porturile Reni şi şi Ismail de pe Dunăre. Zona este populată în mare parte de vorbitori de limbă română şi se află la 20 de kilometri de oraşul Tulcea. Astfel exploziile au fost auzite şi în România.

Kievul susţine că asupra celor două porturi ucrainene de la frontiera cu România au fost lansate 25 de drone iraniene, dintre care 23 au fost distruse de apărarea antiaeriană. Trei drone au explodat la sol. Oficialii ucraineni nu au precizat care ţinte anume au fost atinse.

Drone iraniene

Atac cu drone iraniene. Sursa: Arhiva EVZ

Cum au perceput civilii atacul cu drone iraniene

A fost o noapte de coşmar. Suntem terorizaţi. Deja cunoaştem dronele lor după sunet, parcă merg nişte motociclete. Cei care locuim în case la sol ne ascundem în beci. Dar şi aşa ne este frică. Putem rămâne fără ce am agonisit o viaţă întreagă. E la ghici, scăpăm sau nu, a declarat pentru EVZ  Ludmila, profesoară de limbă română din satul Utkonosovka, raionul Izmail.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ruşii vor să blocheze transportul de cereale pe Dunăre

Atacul cu drone iraniene de noaptea trecută sa produs la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțat că două nave cu cereale au trecut de blocada rusească. Totodată, a doua zi urmează întâlnirea lui Recep Erdogan cu Vladimir Putin la Soci. Tema principală din agenda întâlnirii celor doi preşedinţi este deblocarea de către Rusia a transportului de cereale ucraineşti pe Marea Neagră.

Săptămâna curentă, preşedintele ONU a expediat o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul ONU a solicitat deblocarea transportului de cereale ucrainene pe Marea Neagră. A doua zi, Lavrov a anunţat public că Rusia a dat start exportului de cereale ruseşti către 6 ţări africane.

Declaraţiile ucrainenilor

Rusia continuă să atace regiunea Odesa cu drone iraniene, deoarece nu poate accepta că, chiar și fără „acordul cu cereale” pe care l-a dejucat, Ucraina rămâne un puternic comerciant de cereale.

Declarația a fost făcută de șefa Centrului Comun de Presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, comentând atacul cu drone iraniene asupra porturilor de pe Dunăre de la frontiera cu România.

„Dunărea nu dă odihnă inamicului. Terminalele de cereale, infrastructura portuară, depozitele cu combustibili și lubrifianți rămân prioritatea trupelor ruse”, a adăugat Gumeniuk, citată de unian.ua.

Ruşii au început să atace cu rachete şi drone iraniene porturile de pe Dunăre în luna iulie a anului curent. Atacurile au început  la câteva zile după ce a expirat „acordul cerealelor”. Moscova a anunţat că va constitui ţintă militară orice navă de pe Marea Neagră. Porturile de pe Dunăre au devenit pentru ucraineni principala alternativă pentru exportul de cereale.