Bursele elevilor, majorate în anul școlar 2023-2024

Bursele elevilor, majorate în anul școlar 2023-2024 Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bursele elevilor din din învățământul gimnazial și liceal vor fi majorate în anul școlar 2023-2024. Decizia va fi publicată în doar câteva zile în Monitorul Oficial.

Bursele elevilor vor crește începând cu luna septembrie. Legile Educației aduc schimbări importante în ceea ce privește valoarea burselor pentru elevi. În hotărârea publicată deja în Monitorul Oficial se precizează că începând cu data de 3 septembrie, bursele pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal vor fi majorate.

Bursele elevilor, noi valori din septembrie

Ministerul Educației a stabilit ca pentru anul școlar 2023- 2024 să fie majorate următoarele burse:

  • bursa de merit va crește de la 200 de lei la 450 lei pe lună,
  • bursa socială va crește de la 200 de la la 300 de lei pe lună,
  • bursa tehnologică va crește de la 200 de lei la 300 de lei.

Bursa de merit este o formă de stimulare a performanței elevilor. Ea se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bursa socială este o formă de sprijin a elevilor care provin din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale. Bursa tehnologică este tot o formă de stimulare a elevilor. De această bursă beneficiază doar cei care urmează învățământul tehnologic.

Modificări privind bursele pentru anul școlar 2023- 2024

În noile Legi ale Educației se precizează că bursele de performanță, care valorează 500 de lei pe lună, și cele de studiu, 150 de lei pe lună, vor dispărea. Bursa de performanță era primită de elevii olimpici. Bursa de studiu era oferită elevilor cu media generală a anului școlar anterior între 7,50 – 9,50.

Este important de precizat că elevii olimpici vor primi burse de excelență olimpică. Valoarea burselor de excelență olimpică I este raportată la salariul minim brut pe țară, în valoare de 3.

elevi, burse, burse școlare

Bursele școlare au fost majorate / Sursa foto: Arhiva EvZ

000 de lei. Aceste burse sunt oferite pentru elevii de gimnaziu și liceu care primesc premii la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare.

 

Valoarea burselor de excelență olimpică II este de 700 de lei lunar. Acestea se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Elevi care primesc burse sociale în 2023

Categoriile de elevi din învățământul preuniversitar care pot beneficia de bursa socială în anul școlar 2023-2024 sunt:

  • elevii proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe ultimele 12 luni pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie după cum salariatul are în întreținere 0, 1, 2, 3, respectiv 4 sau mai mult de 4 persoane;
  • elevii orfani sau din familii monoparentale, care nu primesc pensie de întreținere din partea celuilalt părinte;
  • elevii cu tată declarat necunoscut sau abandonați de părinți, asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială;
  • elevii cu deficiențe/ afectări funcționale provocate de boli, tulburări sau alte afecțiuni, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății şi al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016.