Moștenirea lui Prigojin. Operațiunile Wagner din Africa, sub semnul întrebării
- Ionel Sclavone
- 25 august 2023, 20:51
Moștenirea lui Prigojin. Moartea oligarhului rus Evgheni Prigojin atrage atenția asupra imperiului său financiar. Toată lumea dorește să știe cine va prelua afacerile de miliarde de dolari puse bazate pe operațiunile companiei de mercenari Wagner.
Moștenirea lui Prigojin. Imperiul african atrage atenția după moartea oligarhului rus într-un accident de avion. Operațiunile companiei de mercenari Wagner în Africa au fost extrem de profitabile. Afacerile construite pe baza acestora au adus miliarde de dolari în conturile lui Prigojin. Acum, lucrurile se vor schimba, cu siguranță. Iar toată lumea este curioasă să afle cine îl va înlocui la comandă.
În acest moment, viitorul imperiului său din Africa este neclar, scrie Financial Times. Publicația citează surse apropiate oligarhului.
„Întreaga Africa se va duce în iad. Nu îi vor mai permite lui [Wagner] să efectueze nicio operațiune. Nimeni nu le va prelua, pentru că pentru asta este nevoie de Zhenya. El a fost singurul care a fost suficient de nebun pentru a face totul să funcționeze”, a povestit un apropiat al oligarhului, într-o discuție cu jurnaliștii.
Mercenarii Wagner în Africa
În urmă cu câțiva ani, mercenarii Wagner au devenit promotorii influenței ruse în Africa. Trupele lui Prigojin au negociat cu dictatorii și cu juntele militare pentru preluarea puterii. Prin Wagner, Rusia a ajutat la instalarea unor dictatori militari în Libia, Mali sau Republica Centraficană. La schimb, prin Evgheni Prigojin, și companiile sale a pus mâna pe resursele acestor state. Guvernele susținute de Wagner au rupt legăturile cu aliații lor occidentali, dar costurile au fost uriașe
După revolta din iunie, Prigojin s-a refugiat în Belarus. Iar de acolo a ajuns pe continentul african. A tras speranța că Vladimir Putin îl va ierta dacă își va relua vechile activități.
După retragerea de pe frontul din Ucraina, majoritatea mercenarilor l-au abandonat. Unii s-au înrolat în trupele oficiale ale Ministerului Apărării. Alții și-au încheiat contractele și au fost lăsați la vatră. Alături de oligarh a rămas un contingent relativ mic. Pe structura acestuia, Evgheni Prigojin plănuia să-și reconstruiască armata privată. A ales să se desfășoare în Republica Centrafricană, locul în care se simțea cel mai sigur.
„L-au lăsat să ia cu el în Africa câte oameni voia. Aproximativ 1.000 au făcut acest lucru, iar 500 s-au mutat deja”, a spus sursa.
Moștenirea lui Prigojin
Republica Centrafricană a fost cel mai dezvoltat proiect al companiei Wagner. Grupul a fost implicat în protecția dictatorului Fotsen-Archange Touadéra și în pregătirea armatei acestuia. În plus, a participat și la luptele împotriva rebelilor.
În schimb, companiilor asociate mercenarilor li s-au dat concesiuni de aur și diamante. Iar asta nu a fost tot. Companiile înființate de Prigojin au primit drepturi de export pentru lemn și alte materii prime.
Profiturile au fost uriașe. Din exploatarea minei de aur de la Ndassima, potrivit surselor americane, Prigojin câștiga anual în jur de un miliard de dolari. În plus, el mai controla și o afacere cu alcool, pentru localnici.
În acest context, după moartea oligarhului, așteptările sunt ca afacerile puse pe picioare de el să dispară.
Ce se va întâmpla după moartea lui Prigojin
Ce va urma va depinde, într-o mare măsură de Vladimir Putin, este de părere Financial Times. Ziarul amintește că zilele acestea o delegație a Ministerului Apărării a plecat în Libia, în Africa. S-a întâlnit cu Khalifa Haftar, liderul Armatei Naționale Libiene, care controlează estul țării. Mercenarii Wagner au luptat alături de Haftar. Wagner i s-a alăturat după încercarea eșuată a acestuia de a prelua capitala Libiei în 2019. Consultanții ruși au rămas și i-au pregătit oamenii.
Moștenirea lui Prigojin va dănui, speră oficialii africani. Consilierul principal al președintelui Republicii Centrafricane, Fidel Guandjika, spune că moartea lui Prigojin nu va schimba nimic. El este sigur că mercenarii vor continua să rămână în teren.
„Datorită acordului nostru cu Kremlinul, vom continua prezența Wagner pe teren”, a adăugat el.
Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion pe 23 august. Aparatul ar fi fost lovit, conform unor surse, de rachete din sistemul de apărare antiaerian din jurul Moscovei. Mulți au văzut o răzbunare a lui Vladimir Putin după umilința pe care a îndurat-o cu prilejul revoltei Wagner. La bordul avionului se aflau zece persoane, inclusiv trei membri ai echipajului și toți au murit, a anunțat Ministerul rus al Situațiilor de Urgență.