Cum își scuză Lars von Trier susținerea pentru Putin

Cum își scuză Lars von Trier susținerea pentru Putin Regizorul Lars von Trier, acuzat de simpatii pro-ruse. Sursa foto. Dreamstime

Explicația unui controversat regizor. Cineastul danez Lars von Trier se apără de criticile celor care îl acuză de susținerea agresiunii rusești în Ucraina. Regizorul s-a declarat în dezacord cu livrările de avioane F-16 către Kiev și a comentat vizita lui Volodimir Zelenski la Copenhaga. Mesajul său a atras atenția presei, fiind salutat de propaganda de la Moscova.

Explicația unui controversat regizor. Regizorul danez Lars von Trier a ținut să se apere după criticile ce i-au fost aduse pentru o serie de comentarii. Mesajele sale, ocazionate de vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski la Copenhaga, au fost considerate în favoarea agresiunii provocate de Rusia.

Lars von Trier este un cineast care stârnește controverse în permanență. Atât prin filmele pe care le-a realizat, cât și prin declarațiile sale. De această dată, el a făcut o postare pe Instagram în care s-a declarat în dezacord cu donațiile de avioane F-16 către armata ucraineană. Danemarca și-a anunțat intenția de a furniza Kievului o parte din avioanele F-16 pe care le deține.

„Şi vieţile ruseşti contează”, a scris regizorul danez, pe Instagram.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a postat acest mesaj în contextul vizitei lui Volodimir Zelenski în Danemarca. Președintele Ucrainei a vizitat, alături de premierul danez Mette Frederiksen, o bază aviatică. Aici a inspectat mai multe avioane F-16 care urmează să fie livrate Kievului.

volodimir zelenski in F-16

Președintele Volodimir Zelenski și premierul danez într-un F-16. Sursa foto. Președintia Ucrainei

Explicația unui controversat regizor

Mesajul regizorului a fost adresat „domnilor Vladimir Putin şi Zelenski, fără a o uita pe doamna Frederiksen, care ieri, ca o tânără îndrăgostită, a pozat cu un zâmbet larg în cabina de pilotaj a uneia dintre cele mai înspăimântătoare maşini de ucis din epoca noastră”.

Acest text a atras atenţia și a stârnit critici la adresa lui Lars von Trier. Regizorul a considerat necesar să se apere și a revenit cu un nou mesaj. El a spus că sensul postării inițiale a fost în susținerea păcii.

„Pur şi simplu spuneam ceea ce este evident: toate vieţile din această lume sunt importante. O frază uitată, se pare, dintr-o vreme în care pacifismul era o virtute”, a explicat Lars von Trier, într-o nouă postare.

Presa daneză îl critică pe regizor

Pe de altă parte, într-un interviu acordat unui cotidian de la Copenhaga, Politiken, academicianul Jakob Baek Kristensen s-a declarat în dezacord Lars von Trier. El a spus că Rusia a primit „cu braţele deschise” comentariile iniţiale ale cunoscutului regizor.

„El susţine ideea că nu Rusia este un agresor nemilos, ci că este vorba de un conflict legitim în care Rusia este la fel de nefericită de fiecare dată când suferă pierderi”, a explicat cercetătorul, specializat în reţele sociale.

Presa daneză a analizat prima postare legată de Ucraina și de război. Jurnaliștii au comparat-o cu o declarație mai veche făcută de regizor. În 2011, Lars von Trier spunea că a „simpatizat” cu Hitler, după care și-a cerut scuze.

Lars von Trier este unul dintre cineaştii de marcă ai cinematografiei daneze. El a realizat peste 14 lungmetraje, multe dintre ele tulburătoare şi uneori insuportabil de violente, stârnind numeroase controverse. A câştigat un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2000 pentru „Dancer in the Dark”.