11 factori de risc ce duc la apariția demenței. Boala poate fi depistată din timp
- Iulia Moraru
- 26 august 2023, 14:58
Cercetătorii au identificat 11 factori de risc pentru demență și i-au utilizat pentru a dezvolta un instrument capabil să anticipeze dacă o persoană va dezvolta această afecțiune în următorii 14 ani.
Demența este considerată de experți o amenințare în creștere rapidă pentru sistemele viitoare de sănătate și asistență socială. Ea este afecțiune care se preconizează că va afecta aproape 153 de milioane de oameni în întreaga lume până în 2050,
Se estimează că aproximativ 40% din cazuri ar putea fi evitate dacă s-ar acorda o atenție deosebită factorilor de risc cheie. Mulți dintre aceștia sunt legați de stilul de viață.
Demența e provocat în principal de 11 factori
Recent, a fost dezvoltat un nou indicator de risc pentru demență, utilizând 11 factori de risc. Majoritatea dintre aceștia fiind susceptibili de modificare.
Acesta poate identifica persoanele care, începând de la vârsta mijlocie, prezintă un risc de a dezvolta această afecțiune în următorii 14 ani. Aceste descoperiri au fost raportate în revista BMJ Mental Health.
În cadrul studiului UK Biobank, s-au analizat 220.762 de participanți, cu o vârstă medie de 60 de ani, pentru a dezvolta acest instrument de evaluare a riscului. Validarea acestuia a fost realizată cu contribuția a 2.934 de persoane. Toți cu o vârstă medie de 57 de ani, care au făcut parte din studiul Whitehall II.
Cercetătorii au inițiat o listă cuprinzătoare de 28 de factori cunoscuți asociați cu riscul de demență. Apoi i-au determinat pe cei mai influenți din această listă. Rezultatul a fost o selecție de 11 factori predictivi, pe baza cărora s-a dezvoltat instrumentul de evaluare a riscului pentru demență numit UK Biobank Dementia Risk Score (UKBDRS).
Acei 11 factori includ vârsta, nivelul de educație, antecedentele de diabet, depresie și accident vascular cerebral, prezența demenței în istoricul familial. De asemenea, gradul de privațiune socială, tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate de colesterol, locuința singuratică și sexul (a fi bărbat).
Cercetătorii au examinat acești factori de risc în contextul geneticii individuale, inclusiv prezența sau absența genei APOE, care este un factor de risc binecunoscut pentru demență. Ca rezultat, a fost creat un alt instrument de evaluare a riscului numit UKBDRS-APOE.
Studiul a relevat că UKBDRS-APOE a furnizat cel mai precis scor predictiv, urmat strâns de UKBDRS. Cercetătorii au subliniat că acest instrument „depășește semnificativ” alte metode de evaluare a riscului de demență disponibile în prezent.
Depistarea demenței se poate face din timp
Acest nou instrument ar putea servi drept prim pas în depistarea demenței. Identificând astfel persoanele și clasificându-le în „grupurile de risc”, au afirmat cercetătorii.
Cei care obțin scoruri ridicate de risc, cu o probabilitate crescută de a dezvolta demență, ar putea fi considerați pentru teste suplimentare. Aceste teste ar putea include evaluări cognitive și imagistică cerebrală și analize de sânge. Acestea ar putea fi prioritizate pentru acei indivizi.
„UKBDRS poate fi folosit cel mai bine ca un instrument de screening iniţial pentru a stratifica persoanele în grupuri de risc, iar cei identificaţi ca având un risc ridicat ar putea beneficia apoi de evaluările de urmărire mai intensive în timp descrise mai sus pentru o caracterizare mai detaliată”, a declarat autorul principal, dr. Raihaan Patel, de la Universitatea din Oxford.