Generalul rus Ghenadi Jidko a murit la 57 de ani. Demis după contraofensiva Ucrainei

Generalul rus Ghenadi Jidko a murit la 57 de ani. Demis după contraofensiva Ucrainei Generalul Ghenadi Jidko a fost demis după prima contraofensivă a Ucrainei. Sursa foto: Wikipedia

Generalul rus Ghenadi Jidko a murit la 57 de ani. Cu o carieră prodigioasă în cadrul armatei ruse, acesta a fost demis după prima contraofensivă a Ucrainei din iarna aceasta.

Generalul-colonel Ghenadi Jidko, un comandant de top al armatei ruse, a murit la vârsta de 57 de ani, a anunțat miercuri un guvernator regional. Jidko a fost demis după prima contraofensivă a Ucrainei, cea de la Harkov.

A fost șef al Statului Major în războiul din Siria

Fost comandant al Districtului Militar de Est al Rusiei și fost ministru adjunct al apărării rus, generalul a murit la Moscova "după o lungă boală", a declarat Mihail Degtiarev, guvernatorul regiunii Habarovsk Krai, într-o postare pe Telegram.

Jidko a ocupat funcția de șef al Statului Major al Forțelor Armate Ruse în Siria în 2016. În 2018, a fost numit comandant al Districtului Militar de Est. În 2021, a fost numit ministru adjunct al apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: Richard Harvey | Dreamstime.com

A fost înlăturat din funcția de comandant al Grupării de Forțe Sudice în octombrie 2022 și înlocuit cu generalul Serghei Surovikin. Demiterea sa a venit în urma eșecului Rusiei de a avansa cucerirea teritoriilor vizate.

Jidko a murit după o lungă boală

Degtiarev nu a oferit informații despre cauza morții subite a lui Jidko, ci doar referirea la o boală de lungă durată. "Am fost norocos să îl cunosc pe acest om, foarte atent la nevoile unui simplu soldat și foarte sârguincios în serviciu", a comentat Degtiarev.

"În Siria, Ghenadi Valerievici a condus cartierul general al grupării trupelor noastre, la Habarovsk a fost comandantul trupelor din Districtul Militar de Est, la Moscova - ministrul adjunct al Apărării al Rusiei". El a adăugat: "Veșnică amintire Eroului, Dumnezeu să-l odihnească în pace".

Demis după prima contraofensivă majoră a Ucrainei

Demiterea lui Jidko, anul trecut, a avut loc în momentul în care Ucraina a lansat o contraofensivă de succes în orașul Herson din sudul țării și în regiunea nord-estică Harkov. Prin această operațiune a recucerit porțiuni de teritoriu pe care Rusia le preluase.

Rusia intensifică atacurile în Ucraina. Forțele ruse au lovit infrastructura critică din Harkov şi Zaporojie

La Harkov, armata rusă a suferit un dezastru. Sursa: Facebook

La acel moment, Ministerul britanic al Apărării declara că performanța slabă a forțelor sale armate a fost costisitoare pentru conducerea militară a Rusiei. Ca efect a fost demiterea a cel puțin 6 comandanți ruși după momentul Herson

"La aceste concedieri se adaugă cel puțin 10 generali ruși uciși pe câmpul de luptă din Ucraina. Efectul cumulativ asupra coerenței comenzii contribuie probabil la dificultățile tactice și operaționale ale Rusiei", a declarat atunci ministerul.

Jidko a fost distins cu titlul de Erou al Rusiei în 2017. Kremlinul nu a comentat încă știrea privind moartea sa.