Putin şi Kim Jong Un, ambiţia unei cooperări sporite

Putin şi Kim Jong Un, ambiţia unei cooperări sporitePutin Kim jong un / Sursa: Arhiva EVZ

Preşedintele rus şi cel din Coreea de Nord au susţinut marţi ideea unei cooperări sporite, în special în domeniul apărării, nouă ilustrare a apropierii între cei doi duşmani ai Statelor Unite de la începutul ofensivei Kremlinului în Ucraina.

În cursul dimineţii, Vladimir Putin a susţinut primul întărirea cooperării cu Phenianul, într-un mesaj de felicitare adresat liderului nord-coreean, Kim Jong Un, cu ocazia Zilei Eliberării, care marchează, în Coreea de Nord ca şi în Coreea de Sud, sfârşitul stăpânirii coloniale japoneze, în 1945, scrie La Libre Belgique.

Putin şi Kim Jong Un, declarații pline de optimism

„Sunt convins că vom continua să întărim cooperarea bilaterală în toate domeniile pentru binele popoarelor noastre şi în interesul întăririi stabilităţii şi securităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est în general”, a declarat Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Kim Jong Un „a subliniat necesitatea cotinuării dezvoltării cooperării strategice şi tactice între cele două ţări în domeniul securităţii şi apărării”, potrivit unui mesaj al ministrului apărării, Kang Sun Nam, citit participanţilor la un forum de securitate de lângă Moscova şi citat de agenţiile de presă ruseşti.

De la lansarea ofensivei sale în Ucraina, Rusia a făcut o apropiere de Phenian, aliat al URSS în timpul Războiului Rece. Aceasta a fost ilustrată de vizita în Coreea de Nord, la sfârşilul lunii iulie, a ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, care a numit această ţară „partener important”.

Cooperare sporită = import de armament?

Statele Unite suspectează Moscova că vrea să se aprovizioneze cu arme de la aliatul său nord-coreean.

Aceste promisiuni de cooperare sporită vin în condițiile în care vineri, ar urma să se desfășoare un summit între liderii Coreii de Sud, Statelor Unite şi Japoniei, la Washington, având drept obiectiv întărirea cooperării lor în materie de securitate faţă de o Coree de Nord tot mai ameninţătoare.

Phenianul consideră coflictul din Ucraina drept un „război prin interpuși” al Statelor Unite, ce urmăresc să distrugă Rusia şi a condamnat ajutorul militar occidental pentru Kiev, reluând retorica rusă.

Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, îşi exercită de multă vreme dreptul de veto față de adoptarea de noi sancţiuni contra Coreei de Nord în legătură cu programul său nuclear şi tirurile repetate de rachete. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)