Putin, un nou mandat. Contează cine numără voturile

Putin, un nou mandat. Contează cine numără voturile Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Putin, abonat la un nou mandat de președinte. Kremlinul este încrezător într-un sprijin masiv pentru Putin. Politologii avertizează că la scrutinul prezidențial din 2024 nu va conta numărul real de voturi.

Politologii explică de ce Kremlinul este convins că Putin va primi 90% de voturi la alegerile prezidențiale din 2024, relatează site-ul zdg.md.

Dmitri Peskov mizează pe 90% din voturi

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat pentru „The New York Times" că Vladimir Putin va fi reales președinte cu mai mult de 90% din voturi. Acesta a numit alegerile din Rusia nu o democrație, ci „o birocrație costisitoare”. Mai târziu, Peskov a spus că jurnaliștii americani l-au citat greșit. De fapt, el și-ar fi exprimat opinia personală privind „realegerea lui Putin”.

Publicația online Novaya-Europa, împreună cu politologii Fiodor Krașeninnikov și Alexander Morozov au încercat să explice de ce Kremlinul este încrezător în acest sprijin masiv pentru Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News
Moscova afirmă că Moldova își distruge propria suveranitate. Dmitri Peskov: Vedem o tendință de absorbția din partea României

Dmitri Peskov a provocat rumoare în SUA. Sursa foto. Twitter

Pe 6 august, New York Times a publicat articolul „Războiul etern al lui Putin”, dedicat modului în care președintele Federației Ruse vrea să-i atragă pe ruși într-un conflict al civilizațiilor cu Occidentul. Textul include un citat al lui Dmitri Peskov.

„Alegerile noastre prezidențiale nu sunt tocmai o democrație, ci o birocrație costisitoare. Domnul Putin va fi reales anul viitor, obținând peste 90% din voturi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Peskov: Este evident că Putin va fi ales

După ce mass-media rusă a remarcat aceste cuvinte, Peskov a optat să se justifice. El a declarat pentru rbc.ru că americanii au acționat „ca întotdeauna”.

„S-ar părea că așa este, dar nu este chiar așa. În ceea ce privește faptul că Putin va fi ales, personal sunt sigur de aceasta, bazându-mă pe nivelul de consolidare a societății în jurul lui Putin, da, acest lucru este corect. Cât privește restul, a existat o întrebare despre alegeri și răspunsul a fost că alegerile, deși sunt o cerință a democrației și Putin însuși a decis să le organizeze, teoretic ele pot fi contramandate. Pentru că deja este evident că Putin va fi ales. Aceasta este opinia mea absolut personală. Ei bine, ei au denaturat-o în acest fel”, a spus Peskov.

Alegerile din Rusia nu depind de numărul real de voturi

Analiștii politici apreciază că Kremlinul nu are motive să se îngrijoreze cu privire la rezultat, deoarece va fi exact cum și-l doresc autoritățile.

„Alegerile din Rusia sunt o procedură birocratică, în primul rând. Nu depind prea mult de sprijinul populației pentru Putin, de numărul real de voturi”, spune politologul Fiodor Krașeninnikov.

Alegeri prezidențiale 2024, Rusia, Kremlin

Kremlinul mizează pe un sprijin masiv al rușilor la alegerile din 2024. REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Rezultatele alegerilor, potrivit acestuia, vor fi acelea pe care și le va dori Putin mai aproape de martie 2024, „dacă va mai fi președinte al Rusiei în acel moment”.

Krașeninnikov consideră că pentru Kremlin este important să nu existe piedici în calea cifrei potrivite. În ciuda protestelor, opoziției îi va fi dificil să demonstreze că rezultatul real este sub 90%. Sarcina Kremlinului este să se asigure ca niciun eveniment să nu afecteze rezultatele.

La rândul său, politologul Alexandr Morozov are convingerea că Kremlinul va desfășura o abilă campanie electorală în 2024 pe tema „dacă nu Putin, atunci ne vor distruge pe toți”.