Musca neagră face victime. Riscurile pentru sănătate asociate cu insecta

Musca neagră face victime. Riscurile pentru sănătate asociate cu insectaMușcătura de muscă poate crea grave probleme de sănătate. Sursa: dreamstime.com

La solicitarea autorităților spaniole, s-au luat măsuri de control pentru a preveni o invazie de muște negre în timpul verii, în urma constatării unei creșteri a numărului de exemplare, care provoacă daune populației datorită mușcăturilor lor agresive.

Musca neagră s-a extins în special în regiunile Andaluzia, Aragon, Catalonia, Madrid, Murcia și Valencia. Experții atrag atenția că invazia acestei insecte survine ca urmare a schimbărilor climatice și încălzirii globale.

Mușcătura muștei negre poate duce la spitalizare

Musca neagră, în opoziție cu ceea ce s-ar putea crede, nu înțeapă, ci mușcă. Așa cum a explicat directorul general al Anecpla, Jorge Galván, „problema fundamentală a acestei insectă constă în faptul că nu înțeapă, ci mușcă sub formă de ferăstrău, creând o rană semnificativă și putând duce la infecții și reacții alergice extrem de alarmante, care în unele cazuri pot necesita chiar spitalizare”.

Musca neagră trebuie să consume sânge pentru a-și completa ciclul de viață. Neavând un ac, acest insectă mușcă și sfâșie pielea victimelor cu ajutorul mandibulelor pentru a extrage sângele.

În timpul acestui proces, injectează o mică doză de anestezic, permițându-i să lucreze fără ca individul afectat să observe timp de cinci minute.

Rezultatul final se manifestă sub formă de o iritație a pielii de câțiva centimetri, care adesea chiar sângerează. Umflătura este una semnificativă și poate persista până la o lună, cauzând de asemenea mai multe probleme.

Ce să faceți dacă sunteți mușcat de muscă

În cazul în care sunteți mușcați de această insectă, se recomandă aplicarea gheții pentru a reduce inflamația sau aplicarea unei creme cu un corticosteroid ușor și deplasarea la cea mai apropiată unitate medicală pentru a informa despre caz și pentru a evita agravarea reacției.

Și, desigur, să nu vă scărpinați, deoarece acest lucru ar putea agrava rana și vă expuneți unui risc ridicat de infecții asociate cu mușcătura.

De asemenea, muștele de cal pot fi purtătoare ale bacteriei ce provoacă tularemia, o boală infecțioasă care se manifestă prin inflamarea ganglionilor limfatici, ulcer cutanat, dureri musculare, febră, vărsături, diaree, tuse uscată, conjunctivită sau dureri abdominale puternice.