Puiu Popoviciu a aflat decizia definitivă a Curții Supreme din Marea Britanie

Puiu Popoviciu a aflat decizia definitivă a Curții Supreme din Marea BritaniePuiu Popoviciu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins definitiv cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. 

Omul de afaceri Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România. Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Decizia Curții este definitivă.

Sentința Curții Supreme vine după decizia din 11 iunie 2021 a Înaltei Curți din Londra, care a refuzat extrădarea omului de afaceri în România.

Popoviciu a câștigat bătălia la Curtea Supremă din Marea Britanie

„Dovezile arată un risc real ca Popoviciu să fi suferit un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât să nu se poată pune în discuție consecințele pentru echitatea procesului”, a explicat judecătorul britanic Lord Justice Holroyde.

Edward Fitzgerald QC a mai explicat că Popoviciu ar suferi o „negare flagrantă a justiției” dacă va fi trimis înapoi pentru a-și ispăși pedeapsa în România.

Vicotria sa vine la doar două luni după ce Curtea de Apel București a suspendat pedeapsa sa de șapte ani de închisoare pe care a primit-o în Dosarul Băneasa. Mai mult, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat decizia luată de Curtea de Apel București prin care i-a fost suspendată pedeapsa.

Gabriel Popoviciu s-a confruntat cu acuzații false de luare de mită

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline. Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparțial în România.

Mai exact, decizia instanței române a venit după ce a devenit evident că omul de afaceri s-a confruntat cu acuzații false de luare de mită. Procurorul anticorupție a confirmat că nu s-a primit mită de la Gabriel Puiu Popoviciu nici direct, nici indirect. Judecătorul care s-a pronunțat la Curtea de Apel București a precizat că acea pungă care conținea materiale promoționale și alcool nu era de la omul de afaceri, ci de la o altă persoană, care nu are nicio legătură cu el.

În plus, instanța de judecată a reținut că, la 27 noiembrie 2014, Ion Motoc, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a recunoscut în declarația martorului că omul de afaceri nu l-a mituit, precizând că „Popoviciu nu mi-a oferit niciodată mită, direct sau indirect”, relatează EU Political Report.