Un urs este judecat pentru că a ucis un turist în Alpi

Un urs este judecat pentru că a ucis un turist în Alpi

Un urs brun este judecat în Italia după ce a ucis în aprilie un tânăr de 26 de ani în Munţii Alpi. Procesul de judecată a ajuns în instanţa de apel.

Ursul, salvat de un tribunal de la Roma

Prima instanţă a decis ca animalul să fie eutanasiat. În apărarea ursului au venit organizaţiile pentru protecţia animalelor care au contestat decizia. Potrivit agenţiei Reuters, un tribunal italian a suspendat vineri decizia instanţei ierarhic inferioare, care a dispus executarea ursului ucigaș.

Judecătorii tribunalului administrativ din Roma au spus că ursul ar trebui ținut în captivitate pentru siguranța publică, iar ordinul de sacrificare a fost „disproporționat” și inutil.

Autorităţile locale cer eutanasierea ursului

Maurizio Fugatti, şeful provinciei Trento, unde a avut loc incidentul, a făcut presiuni pentru executarea ursului, în timp ce organizațiile pentru drepturile animalelor luptau pentru a-i fi cruţată viaţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul Fugatti a spus că numărul maxim de urşi bruni care ar trebui să existe lângă Trento este de 50, iar provincia sa are acum aproximativ 70 de urși „în surplus”.

Decizia finală cu privire la soarta ursului este așteptată nu mai devreme de următoarea ședință a Curții de Apel, programată pentru luna decembrie.

Se remarcă faptul că urşii bruni au fost aduşi în zona muntoasă din jurul orașului de nord Trento din Italia în 1999, ca parte a unui program al UE de restabilire a naturii europene. Ulterior, au avut loc mai multe incidente cu atacuri ale urșilor asupra oamenilor. În zona Trento erau aproximativ 100 de urși sălbatici în 2021, potrivit autorităților locale, iar din 2015, numărul lor crește cu aproximativ 10% pUn urs brun este judecat în Italia după ce a ucis în aprilie un tânăr de 26 de ani în munţii Alpi. Procesul de judecată a ajuns în instanţa de apel.

În pădurile din Europa trăiesc peste 22.000 de urși, dintre care circa 17.000 sunt urși bruni. Specia este dependentă de spațiile mari pe care omul le invadează din ce în ce mai des. Ca urmare, urșii trec granița în mediul omului.

Măsurile lipsesc însă și în zonele de munte, mai multe de la an la an, în care ursul a devenit o amenințare. Oamenilor le e frică să mai iasă din case, activitățile altădată obișnuite au devenit riscante, iar contactul om - urs este tot mai periculos.

Planul de acțiune care ar fi putut reduce numărul atacurilor - construirea unui nou sanctuar, instalarea de garduri electrice, inventarierea genetică a urmelor - e în întârziere.

Între 2016 și 2021, 14 oameni au fost uciși de urs; doar anul trecut, aceștia au produs pagube de șapte milioane de euro.