Macron refuză un birou NATO în Japonia

Macron refuză un birou NATO în Japonia Preşedintele Macron: „Europa poate muri, depinde de alegerile pe care le vom face”. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președintele francez Emmanuel Macron s-a opus miercuri unui demers al NATO de a deschide un birou de legătură în Japonia, în timp ce șeful alianței a declarat că dorește să consolideze legăturile în fața Chinei.

Condusă de Statele Unite, alianța militară occidentală a căutat să intensifice cooperarea cu democrațiile din Asia-Pacific, în condițiile în care aruncă din ce în ce mai mult o privire precaută asupra puterii crescânde a Beijingului.

Pentru al doilea an consecutiv, liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud au participat la un summit NATO.

NATO plănuia să deschidă un birou de legătură la Tokyo pentru a contribui la îmbunătățirea cooperării cu Japonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța a blocat această mișcare, insistând că NATO ar trebui să se concentreze asupra responsabilității sale de a proteja zona euro-atlantică.

„Indiferent ce spun oamenii, geografia este încăpățânată”, a declarat Macron după summitul NATO de la Vilnius.

„Indo-Pacificul nu este Atlanticul de Nord, așa că nu trebuie să dăm impresia că NATO își construiește cumva legitimitatea și o prezență stabilită geografic în alte zone.”

Respingerea de către Macron a biroului NATO i-a lăsat pe diplomații din țările aliate furioși.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat, după întâlnirea cu premierul Japoniei, că deschiderea biroului de legătură rămâne „pe masă”.

El a declarat că alianța caută să aprofundeze cooperarea cu Tokyo în domenii precum securitatea cibernetică și maritimă.

Stoltenberg a declarat că întâlnirea NATO cu partenerii din Asia-Pacific a transmis mesajul că „securitatea nu este o securitate regională, ci una globală și, prin urmare, trebuie să fim cu adevărat uniți”.

„Investițiile masive ale Chinei în noi capacități militare demonstrează acest lucru”, a spus el.

„Ne așteptăm ca până în 2035 China să aibă 1.500 de focoase nucleare pe rachete care pot atinge America de Nord și o întreagă Europă, teritoriul NATO.”

Șeful alianței a declarat: „Nu este vorba despre faptul că NATO va deveni o alianță militară globală, ci despre recunoașterea faptului că această regiune se confruntă cu provocări globale, iar ascensiunea Chinei face parte din acestea”.

Statele Unite își presează de mult timp aliații europeni din NATO să adopte o poziție mai dură față de China, pe care Washingtonul o consideră principalul său rival global.

Într-o declarație de marți, liderii NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „aprofundarea parteneriatului strategic” dintre Rusia și China.

Ei au îndemnat Beijingul să își folosească influența pentru a determina Moscova să oprească războiul din Ucraina. Sursa: insiderpaper.com