Reprezentanții Enel sunt nervoși din cauza zvonurilor vânzării companiei. Acțiunile pe bursă, în pericol
- Nicolae Comănescu
- 5 iulie 2023, 12:09
Grupul italian Enel SpA a dezminţit informaţiile conform cărora intenţionează să-şi vândă participaţia majoritară deţinută la cel mai mare furnizor spaniol de electricitate - Endesa - firmei energetice spaniole Repsol.
Publicaţia spaniolă El Confidencial anunţase marţi că preşedintele Repsol, Antonio Brufau, s-a întâlnit cu Borja Prado, bancher de investiţii şi fost preşedinte al Endesa, pentru a discuta o potenţială preluare a Endesa, înaintea alegerilor organizate luna aceasta în Spania.
"Enel dezminte zvonurile referitoare la Endesa ca total neîntemeiate", a informat într-un comunicat grupul italian, răspunzând informaţiilor publicate de El Confidencial.
"Enel nu intenţionează să-şi vândă participaţia deţinută la Endesa, nici acum şi nici în viitor, deoarece compania este un activ cheie pentru strategia sa".
Italienii de la Enel infirmă orice zvon legat de vânzare. Nu au existat negocieri legate de acest subiect
Grupul italian a mai subliniat de asemenea că nu au existat discuţii privind o astfel de tranzacţie.
"Nu a existat niciodată o întâlnire între şefii Enel şi Repsol, nici cu Borja Prado. Această ştire falsă riscă să afecteze performanţele de pe bursă", precizează oficialii de la Enel.
Marţi, acţiunile Repsol înregistrau o scădere de 3,2%, comparativ cu un declin de 0,5% a indicelui principal Ibex al Bursei de la Madrid.
Un purtător de cuvânt al Repsol a declarat că firma nu studiază nicio tranzacţie privind Endesa.
Participaţia de 70% deţinută de Enel la Endesa este evaluată la aproape 15 miliarde de euro, pe baza preţului de marţi al acţiunilor firmei spaniole. În urma speculaţiilor din presă, acţiunile Enel au urcat la 6,34 euro, cel mai ridicat nivel din acest an.
Într-un raport al analiştilor de la Equita se arată că vânzarea ar reduce semnificativ datoria netă a Enel. Anul trecut, Enel s-a angajat să-şi reducă datoria printr-un plan de vânzări de active de 21 miliarde de euro, în special în America Latină şi România.
Înlocuirea în luna mai a directorului general al Enel, Francesco Starace, cu Flavio Cattaneo a alimentat speculaţiilor privind potenţialele schimbări ale strategiei pe termen lung a grupului.
sursa: Agerpres