La Haga s-a deschis noul centru de investigare a invaziei ruse în Ucraina

La Haga s-a deschis noul centru de investigare  a invaziei ruse în Ucraina Sursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook

La Haga (Olanda) a fost deschis un centru internațional specializat pentru investigarea potențialelor urmăriri penale în legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia. Centrul internațional este gândit ca un prim pas către înființarea unei instanțe speciale care să-i judece pe cei mai înalți oficiali ruși, începând cu Vladimir Putin, responsabil de războiul din Ucraina.

Anunțul a fost făcut după întâlnirea de la Bruxelles dintre comisarul european pentru justiție, belgianul Didier Reynders, și procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin.

"Obiectivul centrului va fi cel de a păstra probele pentru procesele viitoare. Evident că scopul este de a găsi jurisdicția adecvată pentru un Tribunal Special, așa cum a solicitat Ucraina, sau, o altă formă de instanță", a spus comisarul Reynders.

''Statele membre vor juca un rol crucial în strângerea de probe, identificarea martorilor și posibililor suspecți și executarea mandatelor de arestare, inclusiv a celor emise de Curtea Penală Internațională, asigurându-se că autorii acestor crime odioase nu se pot ascunde de justiție'', a explicat Didier Reynders

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrul Internaţional pentru Urmărirea Crimei de Agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) reunește procurori din Kiev, Uniunea Europeană, Statele Unite și Curtea Penală Internațională (CPI). Principalul acuzat fiind, desigur, Vladimir Putin, împotriva căruia în data de 18 martie Curtea Penală Internațională a emis deja un mandat internațional de arestare pentru ''crime de război'' .

Rusia, trasă la răspundere pentru crimele de război

''Putin trebuie doar să iasă din Rusia și se va trezi folosind hârtia igienică de la închisoarea de la Haga'', a declarat pe 18 martie Carla Del Ponte, fost procuror general la Haga

''Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și utilizarea continuă a forței împotriva suveranității, a integrității teritoriale și a independenței politice, care amenință însăși existența Ucrainei, nu este îndreptată numai împotriva țării mele, ci reprezintă o amenințare globală la adresa păcii, securității și stabilității'', a declarat Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei.

Această formă de urmărire penală, care are sarcina de a investiga și de a strânge probe, este un prim pas înainte de înființarea unei instanțe speciale care să-i judece pe înalții oficiali ai Rusiei, începând cu Vladimir Putin, pentru izbucnirea războiului din Ucraina, o cerere pe care Kievul a făcut-o de mult timp.

sursa: RADOR / it.euronews.com