Sechestru de un milion de euro, ridicat de CAB într-un dosar de la Tribunalul Ilfov
- Andra Puiu
- 29 iunie 2023, 17:13
Un sechestru de un milion de euro, într-un dosar de la Tribunalul Ilfov, a fost ridicat de judecătorii de la Curtea de Apel din București. De asemenea, Avocatul Valentin Moise din Baroul București i-a convins pe magistrații să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru a verifica constituționalitatea dispozițiilor legale care reglementează măsurile asiguratorii dispuse în dosarul penal.
Avocatul Valentin Moise a solicitat Curții de Apel București (CAB) ca magistrații de la Curtea Constituțională a României (CCR) să se sesiseze și să verifiice neconstituționalitatea prevederilor art. 250 indice 2 din Codul de procedură penală, susținând inexistenţa în cadrul prevederilor acestei norme introduse prin Legea 6/2021 de modificare a Codului de procedură penală, a unei sancţiuni, este neconstituţională. Avocatul a mai adăugat că sunt create premisile necesare unui tratament ilegal pentru persoanele care sunt implicate într-un proces.
„Potrivit practicii judiciare, după această modificare legislativă s-au creat două curente jurisprudenţiale. Într-un prim curent jurisprudenţial, instanţele, luând act că măsurile asigurătorii au fost verificate cu depăşirea termenului de un an, au constatat încetată de drept această măsură, prin raportare la dispoziţiile art. 268 din Codul de procedură penală. Într-o altă orientare jurisprudenţială, nu s-a constatat încetată de drept această măsură, motivând că, pornind de la premisa că normele de procedură penală sunt de drept strict, nefiind prevăzută sancţiunea care intervine pentru verificarea cu întârziere a acestei măsuri, nu pot face aplicarea cererii de constatare a tardivităţii verificării măsurii asigurătorii”, a declarat avocatul Valentin Moise.
Curtea de Apel București a ridicat un sechestru de un milion de euro
Avocatul Valentin Moise a cerut judecătorilor de la CAB să fie încetate măsurile asiguratorii dintr-un proces de la Tribunalul Ilfov. Sechestrul a fost pus, în primă fază, în anul 2020 de Parchetul Tribunalului București. Este vorba de suma de un milion de euro. Cererea lui Moise a venit după ce măsurile asiguratorii au fost verificate ultima dată în anul 2021 și confirmate de Tribunalul Ilvof în anul 2023.
Acest lucru înseamnă că a fost depășit termenul de un an de zile prevăzut de legislație. Curtea de Apel București a admis solicitarea făcută de avocat făcută împotriva deciziei din mai a Tribunalului Ilfov. De asemenea, în decizia jduecătorilor de la CAB se precizează că statul român nu și-a îndeplinit obligația constituțională de a garanta proprietatrea privată a unei persoane fizice sau juridice.
„Pe cale de consecință, Curtea apreciază că sancțiunea nerespectării acestui termen este încetarea de drept a măsurii asigurătorii, motiv pentru care, în temeiul art.4251 alin.7 pct.2 lit.a Cod procedură penală, va admite contestaţia declarată de contestatoarea Ferescu Elena împotriva încheierii din data de 04.05.2023 pronunţată de Tribunalul Ilfov-Secţia Penală în dosarul nr.967/3/2021/a16*, va desfiinţa încheierea contestată şi, pe cale de consecinţă, va constata încetate de drept măsurile asiguratorii luate faţă de contestatoarea-inculpată Ferescu Elena prin ordonanţa din data de 02.11.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în dosarul de urmărire penală nr.3811/P/2011”, se precizează în decizia CAB publicată în Monitorul Oficial.