Cantitatea de țigări, alcool și bani cu care putem trece în altă țara. Cei care nu respectă legea riscă amenzi mari
- Emma Cristescu
- 1 iulie 2023, 23:21
Înainte de a pleca din țară, românii trebuie să știe care este cantitatea de țigări, alcool și bani cu care pot trece granița. Autoritățile vamale din UE sunt nevoie să verifice dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal sau pentru o întreprindere.
Călătoriile în străinătate sunt un bun prilej de a achiziţiona diverse produse pe care nu le găsiţi în ţară, dar turiștii riscă amenzi mari dacă depășesc cantitatea impusă. Anumite produse sunt supuse regimului taxelor şi accizelor în interiorul UE.
Dacă sunteți simplu cetățean, cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra nu este limitată, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru uz personal și nu în scopuri comerciale. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara din care cumpărați produsul. Autoritățile vamale din UE trebuie să verifice dacă dețineți o întreprindere comercială, cum sunt împachetate și transportate produsele și cu ce cantitate de produse călătoriți.
Cantitatea de țigări și alcool acceptată
Cantitățile maxime cu care puteți călători dintr-o țară în alta sunt:
800 de țigarete; 400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare); 200 de trabucuri; 1 kg de tutun; 10 litri de băuturi spirtoase; 20 de litri de vin cu adaos de alcool; 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos); 110 litri de bere.
Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt pentru uz personal sau sunt destinate comercializării, trebuie să le arătați dovada achiziționării. Există și riscul să plătiți accize sau să vi se confiște produsele.
România este una dintre tarile cu un nivel ridicat al contrabandei cu țigarete din Europa de Est. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).
Cu câți bani aveți voie să iesiți din țară
În majoritatea țărilor din UE, turiștii pot avea 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în alte monede). Dacă dețineți mai mult decât această cifră trebuie să declarați suma autorităților vamale. Dacă nu faceți asta, oamenii legii vă pot verifica bagajele și/sau mașina și vă pot confisca toți banii. Există și riscul de a vă alege cu amenzi uriașe.
Puteți transporta și alte bunuri în valoare de până la 300 EUR pe călător sau de până la 430 EUR în cazul persoanelor care folosesc transportul aerian și maritim. Unele țări din UE aplică o limită mai scăzută (150 EUR) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani, potrivit jurnalemigrant.com.