Cercetătorii au descoperit substanța din creier care provoacă sinuciderea. Există medicamente ce pot preveni tragediile

Cercetătorii au descoperit substanța din creier care provoacă sinuciderea. Există medicamente ce pot preveni tragediile Sursa foto. EVZ

O adolescentă de 16 ani a primit un premiu de 50.000 de dolari pentru descoperirea ei legată de ceea ce se întâmplă în creierul unor persoane care s-au sinucis.

Natasha Kulviwat, o elevă de liceu în vârstă de 16 ani, a făcut o descoperire revoluționară în creierul unor persoane care au murit prin sinucidere. Ea a petrecut șase luni la Universitatea Columbia studiind țesutul cerebral al celor care au murit prin sinucidere, investigând dacă există biomarkeri care ar putea ajuta la explicarea și, eventual, la prevenirea sinuciderii. Munca ei i-a adus premiul Gordon E. Moore și 50.000 de dolari pentru cheltuieli de studii la Regeneron International Science and Engineering Fair.

Kulviwat a descoperit diferențe în creierul a 10 persoane care au murit prin sinucidere în comparație cu grupul de control. Creierele celor care au murit prin sinucidere, care au fost donate pentru studiu de către rudele lor apropiate, conțineau un număr mai mare de citokine inflamatorii. Citokinele creează inflamații ca parte normală a răspunsului sistemului imunitar la agenții patogeni, dar le pot elibera și atunci când nu există nicio amenințare, cum ar fi în timpul stresului cronic. Prea multă inflamație în organism, în timp, poate avea multe efecte negative, inclusiv afecțiuni precum boli de inimă, cancer și boli autoimune. În acest caz, cercetările lui Kulviwat sugerează că inflamația a afectat o proteină specifică din creier cunoscută sub numele de claudină-5.

Claudina-5 se găsește de obicei în celulele care alcătuiesc bariera hemato-encefalică (BBB), jucând un rol important în reglarea substanțelor care pot trece din sânge în celulele creierului. Cu toate acestea, Kulviwat a descoperit niveluri ridicate de claudină-5 în alte părți ale creierului - în neuroni și microvasile - la cei care au murit prin sinucidere, ceea ce indică faptul că a existat o ruptură a BBB. Acest lucru înseamnă că agenții străini din sânge pot ajunge acum în zonele funcționale ale creierului, fenomen care poate fi neurotoxic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicamentele antiinflamatoare sunt eficiente în prevenirea sinuciderilor?

Kulviwat și alți cercetători speră că identificarea unui proces fiziologic implicat în sinucidere ar putea ajuta la o predicție mai precisă a persoanelor aflate în pericol decât metodele actuale și ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente farmaceutice mai bine direcționate pentru prevenire. Cercetările ei au descoperit că unele medicamente psihiatrice folosite pentru a ajuta pacienții cu probleme de suicid, cum ar fi depresia sau anxietatea, cum ar fi Lexapro și benzodiazepinele, nu interacționează puternic cu claudina-5 - dar unele medicamente antiinflamatoare o fac. În unele cazuri, medicamentele psihiatrice pot chiar crește riscul de suicid.

Dr. David Feifel, neurobiolog și profesor emerit de psihiatrie la Universitatea California San Diego și director medical al Institutului de Neuropsihiatrie Kadima, a declarat că rezultatele lui Kulviwat ar trebui tratate ca o corelație, nu ca o cauzalitate. Feifel a spus că anomaliile cerebrale pe care Kulviwat le-a descoperit ar putea fi rezultatul unei anomalii fundamentale, iar claudina-5 ar putea să nu aibă o legătură directă cu sinuciderea. Înainte de a avea vreun impact asupra domeniului, descoperirile lui Kulviwat trebuie să fie reproduse pe eșantioane mai mari.

Kulviwat plănuiește să continue cercetarea, fiind coautoarea unui proiect al Institutului Național de Sănătate împreună cu laboratorul său. Ea intenționează să analizeze modul în care medicamentele, cum ar fi antiinflamatoarele, interacționează cu claudina-5 într-un model animal, ceea ce ar putea oferi indicii pentru dezvoltarea unor tratamente alternative în cazurile de rupere a BBB și de risc de sinucidere.