Ucrainenii închid plajele la Odesa. Înotul în Marea Neagră este interzis

Ucrainenii închid plajele la Odesa. Înotul în Marea Neagră este interzisSursa: Gura Portiței - Island/ Facebook

La aproape două săptămâni de la distrugerea barajului de pe Nipru, ucrainienii decid să ia măsuri cu privire la plajele lor de la Marea Neagră.

Astfel, potrivit Pravda, autoritățile vecine au închis plajele și au interzis înotul în Marea Neagră din cauza poluării adusă de ape după distrugerea barajului Kakhovka. Decizia a fost luată ieri și a fost publicată astăzi, făcându-și totodată și efectele. Mai exact, în ședința extraordinară pe care autoritățile locale de la Odesa au convocat-o s-a stabilit că scăldatul în corpurile de apă deschise din zonă este considerat periculos. Asta pentru că râul Nipru se varsă în Marea Neagră, iar apa acestuia a fost contaminată în urma distrugerii barajului. Mai exact tone de ulei și de combustibil s-ar fi vărsat în Nipru, iar acestea vor ajunge în Marea Neagră odată cu vărsarea râului. 

Marea Neagră pe partea românească nu a fost contaminată

Pe de altă parte, în ceea ce priveste litoralul românesc și cel bulgăresc, autoritățile din cele două țări spun că nu există vreun pericol în acest sens. Asta pentru că distanța este una considerabilă între cele două puncte, iar pe de altă parte viteza cu care Nipru se varsă în Marea Neagră este mult prea mica pentru a putea transporta în larg elementele poluante. Lungimea țărmului dintre Odesa și Constanța este de aproximativ 500 de kilometri.

Barajul de la Nova Khakovka  fost distrus de o explozie despre care ucrainenii spun că a fost provocată de ruși. Pe de altă parte, rușii spun că de fapt ucrainenii sunt cei care au decis să distrugă barajul. Cert este că după ce barajul a picat în zonă a fost declarată stare de alertă, zeci de mii de oameni au fost evacuați. Chiar și așa mulți dintre ei și-au pierdut viața în timp ce zeci de mii de hectare de teren au fost inundate cu tonele de apă pe care barajul le ținea. Cât privește siguranța centralei de la Zaparojie, rușii, cei care o controlează spun că în acest moment nu există niciun risc pentru ca motoarele acesteia să se oprească. 

sursa. Pravda