Judecătoarea Florica Roman, care a obținut daune morale de la Statul Român, hăituită de DNA, câștigă președinția Curții de Apel Oradea
- Veronica Bursașiu
- 15 iunie 2023, 11:43
9,50 este media cu care judecătoarea Florica Roman câștigă competiția pentru președenția Curții de Apel Oradea. Au fost patru candidați, unul s-a retras după interviu.
Concursul a avut loc în perioada februarie- iunie 2023. Chiar dacă la publicarea rezultatelor sunt coduri nu nume, bihorjust.ro a aflat că în spatele codului unde notele la interviu și management sunt 10,00, respectiv 9,00 e cel al judecătoarei Florica Roman. Rezultatul ar urma să fie validat azi în ședința CSM. Următorul candidat la această poziție a obținut media 8,36, iar cel de-al treilea 6,92. Florica Roman este judecător la Curtea de Apel Oradea cu o vechime de 30 de ani în magistratură. Pe lângă Florica Roman au candidat Mariana Ilisie, Loreley Emese Mirea Gajdo și Nicolae Cristian Todoruț.
Trei dintre aceștia au ajuns până în faza finală – unul cu media 9,50, altul cu 8,38, iar al treilea cu o medie sub 7, cea necesară pentru a fi declarat admis. Mariana Ilisie s-a retras.
Florica Roman s-a născut în Pietroasa, județul Bihor. A urmat cursurile școlii generale din localitatea natală, apoi pe cele ale Liceului Economic din Oradea. Este licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. A intrat în magistratură în 1993, iar din 1998 este judecător la Curtea de Apel Oradea.
A fost judecător la Judecătoria Beiuș, unde mărturisea că: < avut privilegiul de a cunoaște judecători extraordinari, cu experiență, competenți, cu simțul umorului, empatici și umani>. Florica Roman a fost hăituită ani de zile de DNA pentru ca apoi să fie declarată nevinovată. Curtea de Apel Timișoara a admis în această primăvară apelul declarat de judecătorii orădeni Florica Roman, Raluca Cuc, Ovidiu Galea si Denisa Vidican impotriva sentintei civile nr 290/24.11.2020 pronunțată de Tribunalul Arad, în contradictoriu cu Statul Roman, prin Ministerul de Finante, și a decis ca magistratii „hăituiți” o vreme de procurorii DNA să fie despăgubiți cu câte 10.000 de euro. Florica Roman a fost acuzată că a cerut unui consătean din Budureasa nişte păstrăvi şi un ceas cu cuc pentru a-l consilia într-o problemă penală.
Numirea judecătorilor în funcții de conducere la curțile de apel, tribunale, tribunale specializate și judecătorii se face în conformitate cu dispozițiile Legii 303.2022, privind statutul judecătorilor și procurorilor și ale prezentului regulament.
Concursul sau examenul a constat în susținerea următoarelor probe: o testare psihologică prin care se evaluează inclusiv capacitatea candidatului de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, precum și rezistența la stres; prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției pentru care candidează; o testare scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane.