Războiul din Ucraina, ziua 477. Atac de proporții al Ucrainei, un proiect extrem de important pentru Putin a fost lovit

Războiul din Ucraina, ziua 477. Atac de proporții al Ucrainei, un proiect extrem de important pentru Putin a fost lovit Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Avansurile ucrainene pe frontul de sud-est au fost reduse la tăcere de impactul unui obuz împotriva unui bloc din Krivoi Roig, locul de naștere al președintelui Volodimir Zelenski, care a făcut cel puțin unsprezece morți.

Update: În această dimineață rachete trase de ruși au lovit două instalații industriale din orașul ucrainean Kryvyi Rih. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Oleksandr Vilkul. El a afirma că trei rachete au lovit două întreprinderi „care nu au nicio legătură cu armata”, rănind un bărbat de 38 de ani. O mașină a fost avariată cu resturi de rachete doborâte de apărarea aeriană

Update: În Crimeea a avut loc, în această dimineață, un masiv atac cu drone. Ucrainenii au lovit chiar în centrul regiunii, care a revenit Rusiei, prin forță, în mandatul lui Vladimir Putin. „Pentru această seară și dimineață, nouă drone au fost înregistrate deasupra teritoriului Republicii Crimeea: șase vehicule au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, trei au fost înăbușite și plantate de sisteme de război electronic. O dronă a detonat în districtul Krasnogvardeysky, satul Dokuchaevo. Nu au existat victime, ferestrele au fost sparte în mai multe case. Toate serviciile au mers la fața locului", a declarat șeful republicii, Serghei Aksionov.

Cartierul Krasnogvardeysky din Crimeea este situat în centrul peninsulei, iar satul Dokuchaevo este situat la 40 km de Simferopol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemele antiaeriene pe care le-a primit Ucraina au făcut posibilă anularea unei mari părți a amenințării rusești, în special la Kiev, dar țara este uriașă și eficiența totală împotriva rachetelor și a dronelor este imposibilă. Imaginile de la Krivoi Roig s-au repetat încă de la începutul războiului în multe orașe, racheta i-a surprins pe locuitori în miezul nopții, când dormeau, iar odată cu explozia s-au trezit în mijlocul unui coșmar.

Ucraina susține că a eliberat șapte sate în ultima săptămână

Linia frontului se mută după câteva luni, iar Ucraina susține că a eliberat șapte sate în ultima săptămână. Valeri Zalujnîi, șeful Forțelor Armate, a confirmat că "în estul și sudul țării au loc lupte aprige de apărare și atac. Am avut câteva realizări și ne mișcăm conform planului". Cuvinte care nu au nimic de-a face cu versiunea evenimentelor oferită de Vladimir Putin, care a asigurat că ofensiva se dovedește fără succes și că trupele sale au respins atacul inamic. Pe teren nu există voci independente capabile să verifice situația, deoarece accesul în front și împrejurimile acestuia este închis.

În această primă fază, progresul ucrainean pare a fi o mișcare mai mult simbolică și psihologică decât una strategică ,deoarece se ocupă de zonele rurale fără prea mare relevanță. Imaginile soldaților care ridică steagul albastru și galben în aceste localități aflate în mâinile Rusiei încă de la începutul războiului au avut un mare impact asupra stării de spirit a trupelor și a populației. La cele șapte sate de la granița dintre Zaporijjia și Donețk, purtătorul de cuvânt al Statului Major, Andri Kovalev, a adăugat un avans de un kilometru în vecinătatea orașului Berdiansk.Forțele Kievului contează pe noul arsenal trimis de aliații lor. NATO a confirmat că Ucraina "câștigă teren", dar secretarul ei general, Jens Stoltenberg, a avertizat într-un interviu pentru "USA Today" că "trebuie să fim pregătiți pentru ca această ofensivă să fie sângeroasă și dificilă.

O nouă livrare de peste o sută de tancuri Leopard 1

Rușii au avut timp să se pregătească și au linii defensive dense, așa că străpungerea lor este o sarcină solicitantă".Liderii de la Kiev insistă în fiecare întâlnire cu liderii occidentali sau interviu cu mass-media străină asupra necesității de a primi mai multe arme cât mai curând posibil. Germania a dat curs apelului, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, a confirmat o nouă livrare de peste o sută de tancuri Leopard 1 începând din iulie și până la sfârșitul anului. Pistorius a vorbit la canalul RTL și a ținut să transmită un mesaj de calm ucrainenilor, asigurându-i că "vor avea în continuare tancuri".În acest război, liniile roșii cad zi după zi și, potrivit "The Wall Street Journal", Statele Unite ar fi dispuse să furnizeze proiectile cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams pe care le va livra Ucrainei.

Este o muniție care generează dezbateri datorită impactului său ecologic și asupra sănătății, dar atât americanii, cât și britanicii par dispuși să o pună în joc în acest război. De asemenea, Washingtonul a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 320 de milioane de euro, care va include vehicule blindate Bradley și Stryker și lansatoare de rachete.

Războiul din Ucraina

În orașe precum Zaporijjia există o aparentă normalitate. Frontul se află la doar 25 de kilometri distanță, dar civilii s-au resemnat deja să trăiască sub amenințarea permanentă a unui atac. Se aud sirenele de alarmă și oamenii nu mai merg la adăposturi. Așa cum s-a întâmplat în Krivoi Roig, ei știu că oricând le poate veni rândul și asta a devenit parte din rutina lor.

Totodată, această regiune este foarte conștientă de riscul unei catastrofe în centrala nucleară vecină pe care rușii au ocupat-o din martie. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a arătat "foarte îngrijorat" de riscul ca centrala să devină zonă de luptă în timpul ofensivei și în primele ore la Kiev și-a exprimat dorința de a călători în zonă pentru a vedea situația cu propriii ochi. Grossi a menționat că "unii dintre experții noștri se întorc la Viena și îi înlocuim cu un nou grup de experți, extindem echipa pentru a o face și mai vizibilă și mai de impact, cu scopul de a evita un accident nuclear".