Veste importantă pentru opt milioane de români! La ce valoare au ajuns fondurile de pensii private obligatorii

Veste importantă pentru opt milioane de români! La ce valoare au ajuns fondurile de pensii private obligatorii Sursa foto: Pixabay

Activele Pilonului II de pensii au înregistrat o creștere record. Cele şapte fonduri private obligatorii din Pilonul II de pensii sunt alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva milioane de salariaţi români.

Potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 105,20 miliarde lei, la sfârșitul lunii aprilie.

Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de 105,20 miliarde lei, în aprilie; activele fondurilor de pensii facultative totalizau 3,94 miliarde lei, în creștere cu 18,9% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2022, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară.

Investiții de 90% în active românești, în mare parte reprezentate de titluri de stat

De asemenea în raportul ASF se mai arată că majoritatea investițiilor s-au făcut în titluri de stat şi obligațiuni corporative.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB”, se menționează în raport.

De asemenea, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 66,305 miliarde de lei, respectiv 63%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 22,277 miliarde de lei (21,2%), iar pe poziția a treia obligațiunile corporative, cu 7,030 miliarde de lei (6,7% din total active).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.053.431 milioane de participanți în aprilie 2023

Potrivit raportului ASF, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,94 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie, în creștere cu 17,35% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior. „Cele mai multe investiții au fost efectuate local (94%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menționează în raport.

Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,551 miliarde de lei, respectiv 64,8%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 929,044 milioane de lei (23,6%). Obligațiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 161,266 milioane de lei, respectiv 4,1% din totalul activelor. Conform datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 651.958 de participanți în aprilie 2023.

Activele Pilonului II de pensii au înregistrat o creștere record

Cele şapte fonduri private obligatorii din Pilon II de pensii sunt alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva milioane de salariaţi români. Această creștere s-a întâmplat în contextul în care în primele patru luni ale acestui an, salariaţii români au virat aproxi­mativ 4,2 miliarde de lei pentru administra­rea privată a economiilor de bătrâneţe.

Evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus, la rândul lor, încă 5 mld. lei. Activele Pilonului II au ajuns așadar la o valoare record în aprilie 2023, în creștere cu 9% față de începutul anului și cu 19% față de față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă cu 16,7 mld. de lei în plus.

Din aceste active, administratorii Pilonului II  investesc aproximativ 66% (66 mld. de lei) în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor, se mai arată în raport, potrivit Agerpres.