Răspândirea îngrijorătoare a „drogului violului” în cluburile de noapte din România. Femeile caz foarte ușor în plasa bărbaților

Răspândirea îngrijorătoare a „drogului violului” în cluburile de noapte din România. Femeile caz foarte ușor în plasa bărbaților Sursa: dreamstime.com

Un periculos fenomen a captat atenția autorităților și a adus o nouă amenințare în cluburile de noapte din România: utilizarea răspândită a GHB (acidului gama-hidroxibutiric), cunoscut și sub numele de „drogul violului”.

Acest drog este în mod frecvent folosit de către bărbați cu intenția de a supune și exploata femeile, forțându-le să întrețină relații sexuale, împotriva voinței lor. Drogul se vinde sub diverse forme, lichid, praf, capsule sau granule, fără a avea miros sau gust, iar femeile cad rapid în plasa bărbaților.

„Drogul violului”, o amenințare în cluburile din România

„Pentru a fi acceptați de către o femeie, bărbații pun acest drog în băutura partenerei, pentru ca apoi să o violeze fără ca aceasta să riposteze vehement. GHB se vinde sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolvă în apă sau alcool și, pentru că nu are nici miros sau gust, nu poate fi depistat la prima vedere.

GHB își face efectul în circa 5-15 minute, consumatorul simțindu-se la fel ca după un pahar sau două de alcool: relaxat, ușor amețit, destins, dezinhibat”, susține Gigel Lazăr, reprezentantul Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului(CIADO).

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit medicului specialist în Medicină de Laborator, Florina Bojin, efectele GHB sunt foarte similare cu cele induse de consumul de alcool. Acest drog poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative și poate provoca amnezie. De asemenea, GHB poate duce la pierderea capacității de orientare spațială și la pierderi de memorie, acționând asupra receptorilor de la nivelul cortexului cerebral prefrontal.

Efectul stupefiantului poate dura până la șase ore, iar specialiștii avertizează că, în combinație cu consumul de alcool, drogul violului poate avea consecințe fatale.

Supranumit și ecstasy lichid, drogul violului are caracteristici specifice. Este inodor, insipid și incolor, ceea ce îl face dificil de detectat. Un aspect alarmant este că acest drog dispare din sânge în câteva ore de la consum și nu poate fi identificat în urma analizelor.

La bărbații care consumă acest drog, se poate observa un nivel crescut de stimulare sexuală, în timp ce femeile pot manifesta o sexualitate accentuată. În consecință, ele pot fi predispuse să intre în relații sexuale multiple, involuntare, despre care ulterior pot avea amintiri vagi sau niciun fel de amintire, potrivit știripesurse.ro.

O fată a fost drogată și sechestrate de alte patru fete

O fată de 15 ani a fost drogată cu GHB, iar apoi dusă într-un apartament, legată și abuzată sexual de alte patru fete. Tânăra se afla la o petrece în club, acolo unde ar fi fost drogată cu o combinație de droguri. Polițiștii spun că ea nu a reacționat, pentru că nu mai avea capacitatea să o facă. Abia în momentul în care și-a revenit a mers acasă și le-a spus părinților ceea ce s-a întâmplat.

Părinții fetei au alertat autoritățile, iar polițiștii încearcă acum să afle ce s-a întâmplat mai exact și de unde au provenit drogurile.