Verifică-ți telefonul! O aplicație populară pentru Android ar fi început să spioneze utilizatorii. Face înregistrări și transferă fișiere

Verifică-ți telefonul! O aplicație populară pentru Android ar fi început să spioneze utilizatorii. Face înregistrări și transferă fișiereAplicaţie. Sursa foto: Pixabay

Firma de securitate cibernetică ESET acuză că o aplicație populară pentru Android, a realizat zeci de mii de descărcări din Google Play şi a început să își spioneze utilizatorii, furându-le înregistrări.

Aplicație disponibilă în magazinul Google Play a funcționat normal luni de zile înainte de a începe să spioneze utilizatorii, spun cercetătorii. Aplicația, iRecorder – Screen Recorder, a fost încărcată pentru prima dată în magazinul Google Play pe 19 septembrie 2021, potrivit lui Lukas Stefanko, un cercetător la firma de securitate cibernetică ESET.

Aplicația a început să facă înregistrări în secret și să transfere imagini sau fișiere

Lukas Stefanko a spus că aplicația nu avea caracteristici dăunătoare până când o actualizare ulterioară a schimbat codul, probabil în august 2022. După acea dată, codul rău intenționat a permis autorilor să facă înregistrări audio și să transfere în secret imagini, videoclipuri, pagini web salvate și alte fișiere de pe dispozitive, conform ESET

Oricine a descărcat aplicația înainte de august 2022 ar fi putut fi încă expus dacă a actualizat aplicația manual sau automat. Nu este încă clar dacă dezvoltatorul sau alt actor este responsabil pentru actualizarea care a transformat aplicația într-un cal troian.

Aplicația s-a folosit de microfonul smartphone-ului

Codul, conform ESET, i-ar fi permis aplicației să înregistreze pe ascuns folosindu-se de microfonul smartphone-ului, dar și să extragă documente și fișiere media din acesta.

Aplicația nu mai este disponibilă în magazinul Google Play, informează TechCrunch, dar dacă o aveți deja pe telefon ar trebui să o dezinstalați și să ștergeți fișierele aplicației.

„Comportamentul specific rău intenționat al aplicației tinde să sugereze că face parte dintr-o campanie de spionaj”, a mai spus Lukas Stefanko.

Ce spun reprezentanții Google despre acest caz de spionaj

Nu este prima dată când o astfel de aplicație rău intenționată își face loc în magazinele populare destinate utilizatorilor de smartphone-urilor. Google a menționat că a prevenit ca peste 1,4 milioane de aplicații care atentau la intimitatea utilizatorilor au fost blocate în drumul lor spre listarea pe Google Play.

„Când găsim aplicații care încalcă politicile noastre, luăm măsurile corespunzătoare. Dispozitivele care rulează Android 11 și versiuni ulterioare au protecții care limitează accesul la aplicație la locația dispozitivului, la cameră sau la microfon. De asemenea, Google Play Protect protejează utilizatorii de aplicațiile despre care se știe că conțin acest malware pe dispozitivele Android cu serviciile Google Play, chiar și atunci când acele aplicații provin din alte surse”, a explicat Google, potrivit msn.com.