Autoritățile franceze au salvat peste 60 de migranți. Au încercat să traverseze Canalul Mânecii cu o barcă improvizată

Autoritățile franceze au salvat peste 60 de migranți. Au încercat să traverseze Canalul Mânecii cu o barcă improvizată Nave pe Marea Neagră Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile franceze au transmis că peste 60 de persoane au încercat să ajungă în Anglia la bordul unor ambarcaţiuni improvizate. Migranții au fost salvați în acest weekend din Canalul Mânecii.

Centrul regional operaţional de supraveghere şi salvare (Cross) de la capul Gris-Nez s-a ocupat de coordonarea celor două operațiuni de salvare din strâmtoarea Pas-de-Calais în noaptea de sâmbătă spre duminică. Autoritățile franceze au salvat o ambarcațiune „care şi-a pierdut motorul în apă” în strâmtoare de vasul Societăţii naţionale de salvare.

Cei 46 de naufragiați au fost aduși la mal de echipajele de salvare. De asemenea, alți 17 naufragiați au fost salvați din în largul localităţii Oye-Plage cu ajutorul unei nave de sprijin, închiriată de Franța în luna aprilie. În total, 63 de migranți au fost salvați de autorități din Canalul Mânecii. Oamenii încercau să ajungă în Anglia și au folosit o ambarcațiune improvizată.

Peste 40.000 de migranți au traversat Canalul Mânecii în 2022

Aceste operațiuni de salvare au avut loc la doar câteva zile de când au fost puși sub acuzare cinci militari ai Cross Gris-Nez în ancheta cu privire la moartea a 27 de migranţi în naufragiul ambarcaţiunii lor la sfârşitul anului 2021. Barca cu care aceștia se deplasau s-a defectat și a început să se scufunde. În ambarcațiune se aflau femei, copii și bărbați, cu vârste cuprinse între șapte și 46 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei cinci militari, trei femei şi doi bărbaţi, au fost aduși în fața instanței săptămâna trecută, la Paris, pentru că nu au acordat ajutor unei persoane aflate în pericol. Magistrații i-au lăsat în libertate pe cei cinci militari. Autoritățile franceze sunt suspectate că au fost chemate de peste 15 ori să ofere ajutor în noaptea naufragiului şi că nu au venit în ajutorul migranţilor.

Multe persoane se aventurează în fiecare an să traverseze Canalul Mânecii în ciuda pericolelor din această zonă, fiind una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume. Aproximativ 46.000 de solicitanţi de azil au traversat Canalul Mânecii în 2022, majoritatea afgani, iranieni şi albanezi. Datele autorităților arată că 8.000 de migranți au fost salvaţi din apele franceze, informează Agerpres.