Războiul din Ucraina, ziua 452. Dotarea Ucrainei cu avioane F-16, un „risc colosal” pentru vest, spune Rusia

Războiul din Ucraina, ziua 452. Dotarea Ucrainei cu avioane F-16, un „risc colosal” pentru vest, spune Rusia Presa rusă de stat publică informații catalogate ca „false” despre trupele ruse. Sursa foto: Facebook

Războiul din Ucraina, ziua 452. Dotarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 ar fi un „risc colosal” pentru națiunile occidentale, a avertizat Rusia, în timp ce Washingtonul și Londra și-au reafirmat angajamentul de a dota națiunea aflată în război cu echipamentul militar de care are nevoie.

Războiul din Ucraina, ziua 452. Avertismentul Rusiei vine după ce președintele SUA, Joe Biden, le-a spus vineri aliaților că Washingtonul va sprijini un efort internațional comun de a antrena piloți ucraineni să piloteze F-16 și alte avioane de luptă moderne.

Potrivit agenției de știri de stat Tass, ministrul adjunct de Externe rus a declarat: „Vedem că țările occidentale încă aderă la scenariul de escaladare. Acțiunea implică riscuri colosale pentru ei înșiși. În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre deoarece avem toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus.”

Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut

Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă şi au avansat considerabil pe flancuri, spun mai mulţi experţi occidentali. Potrivit acestora, ruşii sunt acum în pericol de a fi înconjurați şi prinşi în capcană. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat astfel un apel disperat către armata rusă pentru a trimite mai multe întăriri.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, armata ucraineană a negat afirmațiile că unitatea militară privată rusă Wagner a preluat controlul deplin asupra orașului Bahmut și a spus că trupele sale continuă să lupte acolo.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

Sursa foto: Facebook

„Nu este adevărat. Unitățile noastre luptă în Bahmut”, a declarat agenția de presă Reuters, citată de un purtător de cuvânt al armatei, Serhi Cherevati, după ce șeful grupului de mercenari Wagner a spus că forțele sale au preluat controlul total asupra orașului.

Evgheni Prigozhin, șeful grupului, a făcut afirmația într-un videoclip în care apărea în echipament de luptă în fața unui șir de luptători care țineau steaguri rusești și bannere Wagner.

G7 a condamnat războiul „brutal” al Rusiei împotriva vecinei sale Ucraina

G7 a condamnat războiul „brutal” al Rusiei „în cei mai puternici termeni”, numind o „încălcare gravă a dreptului internațional”, în comunicatul final de la summitul din această săptămână. Ca parte a declarației, liderii mondiali au cerut „pace justă și durabilă” și și-au reangajat intenția de a oferi Ucrainei sprijin militar, financiar și umanitar.

Ar putea fi o imagine alb-negru cu 1 persoană

Sursa foto: Facebook

Volodimir Zelenski a spus că a invitat India să se alăture formulei de pace a Ucrainei în timpul discuțiilor sale cu premierul țării, Narendra Modi, în marginea summit-ului Grupului celor Șapte (G7), sâmbătă, în Japonia.

Președintele SUA, Joe Biden, va anunța un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina în timp ce se află la Hiroshima, Japonia, unde participă la Summitul G7, a declarat un oficial american. Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, că pachetul va include artilerie, muniție și lansatoare de rachete Himars, a informat Reuters.

Președintele Braziliei vrea să se întâlnească cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski

Președintele Braziliei, Inacio Lula da Silva, i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că intenționează să se întâlnească cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski la Hiroshima, în Japonia, potrivit unor surse franceze citate de Sky News.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

Sursa foto: Facebook

Informația a fost dezvăluită în condițiile în care existau speculații potrivit cărora Lula ar dori să evite o întâlnire cu Zelenski. Anterior, Lula a cerut o încetare a focului și a propus ca mai multe națiuni, inclusiv Brazilia, să medieze pacea. În același timp, el a refuzat să furnizeze arme Ucrainei, a făcut comentarii prin care atribuia Ucrainei o anumită vină pentru invazia Rusiei și a afirmat că SUA și Europa încurajează luptele. Comentariile sale au fost criticate de toate părțile și au ridicat semne de întrebare cu privire la imparțialitatea Braziliei în cadrul unor eventuale negocieri de pace.

Regatul Unit a importurilor de diamante rusești și de cupru

Marea Britanie a dezvăluit o serie de noi sancțiuni înaintea reuniunii G7 de la Hiroshima. Sunak a anunțat interzicerea în Regatul Unit a importurilor de diamante rusești și de cupru, nichel și aluminiu de origine rusă. Sunak are, de asemenea, o misiune autodeclarată de a împinge India să arate un sprijin mai mare pentru Ucraina.

Ungaria și-a intensificat amenințările de a bloca noi fonduri UE pentru arme pentru a ajuta Ucrainei, tulburând o demonstrație de unitate din partea națiunilor occidentale la summitul G7.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

Sursa foto: Facebook

Australia a impus Rusiei un nou set de sancțiuni și o interdicție de exporturi. Sancțiunile vor viza 21 de entități, printre care marea companie petrolieră rusă Rosneft, compania de aur Polyus PJSC, compania siderurgică Severstal PJSC și cinci bănci.

Guvernul rus l-a plasat pe o listă de urmăriţi pe procurorul britanic al curții penale internaționale, Karim Khan, într-un act de pedeapsă, după ce instanța de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin.

De asemenea, Rusia l-a sancționat pe fostul președinte american Barack Obama ca răspuns la sancționarea de către SUA a 300 de persoane, companii și instituții. Măsurile SUA vizează în mare măsură producția de energie, informează The Guardian.