Alegeri în Italia. Femeile se înghesuie să fie primărițe în marile orașe

Alegeri în Italia. Femeile se înghesuie să fie primărițe în marile orașe Sursa foto: Dreamstime.com

Noua hartă a primarilor, la finalul primului tur al alegerilor administrative a început deja să prindă contur, chiar dacă pentru cadrul definitiv va trebui să așteptăm rezultatul buletinelor de vot. 

Din cele 595 de municipalități care au mers la vot duminică și luni, 13 sunt capitale. Patru dintre ele merg la centru-dreapta, 2 la centru-stânga, iar restul de 7 vor merge la balotaj.

Brescia, care-şi sărbătorește prima primăriţă care a obţinut 54,84%, și Teramo - unde primarul în funcție, candidatul Pd-M5S, Gianguido D'Alberto, câștigă cu 54,47%, rămân la centrul-stânga, informează Rai 1.  La centru-dreapta câștigă la Treviso, (cu confirmarea primarului în funcție Mario Conte care obține 64,70% din voturi), Imperia, unde Claudio Scajola este reconfirmat în funcția de primar cu 62,97% din preferințe, Latina (municipiul care i-a dat lui Matilde Celentano, şi ea prima femeie primar din istoria orașului, 70,68% din voturi) și Sondrio, unde Marco Scaramellini a câștigat în primul tur 57,86% din voturi.

Are de suferit alianța dintre PD și M5S, care reușește să facă diferența în cele două municipalități conduse de centru-stânga dar nu și în altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidata din Siena conduce după primul tur

Printre orașele care îşi vor alege primarul peste două săptămâni (se va vot din nou pe 28 și 29 mai) se numără Siena, unde candidata centrului-dreapta Nicoletta Fabio a obţinut cu aproximativ 2 puncte mai mult decât candidata centrului-stânga Anna Ferretti  (30,51 față de 28,75%). ). Ancona se pregăteşte de cel de-al doilea tur de scrutin cu centrul-dreapta în frunte, care ar putea cuceri ceea ce a fost până acum un oraș guvernat de centru-stânga. Situație opusă la Vicenza, unde centrul-stânga este cel care poate avea perspectiva unei reveniri cu candidatul Giacomo Possamai care obține 46,23% din preferințe, depășindu-l pe Francesco Rucco, blocat la 44,06%. Brindisi se prezintă la vot cu candidatul de centru-dreapta, Giuseppe Marchionna, care l-a depăşit cu mai bine de zece puncte pe concurentul de centru-stânga Roberto Fusco (44% față de 33,32%).

În momentul de față, Partidul Democrat este foarte încrezător, iar secretarul Elly Schlein a anunțat deja că marţi după amiaza, la sediul partidului va avea loc o conferință de presă.

Partidul Fratelli d'Italia se vede deja câștigător

Pe de altă parte, Giovanni Donzelli, directorul campaniei electorale a partidului Fratelli d'Italia, vorbește despre o ''victorie clară a centrului-dreapta''. ''Centrul-dreapta își continuă călătoria și obține un consens chiar și la câteva luni după alegerile politice, de fapt avansează”, comentează într-un interviu acordat Corriere della Sera. ''Multe municipalități mici în care am câștigat înainte erau guvernate de  stânga – continuă Donzelli. Aș putea numi câteva, de la cele toscane dragi mie, precum Poggio a Caiano, până la unele venețiene precum San Donà di Piave''.

Matteo Salvini este şi el mulțumit ''pentru creșterea clară a Ligii, atât din punctul de vedere al voturilor, cât și al primarilor și al consilierilor aleși''. Iar coordonatorul național al Forza Italia, Antonio Tajani, îi felicită pe primarii câștigători pe rețelele de socializare. ''Centrul-dreapta câștigă în capitale importante precum Latina, Sondrio, Imperia și Treviso. Felicitări primarilor aleși''.

Cel de-al Treilea Pol, care s-a prezentat la numirea electorală cu alianțe variabile, trece printr-un moment dificil. Chiar dacă liderul Azione, Carlo Calenda, subliniază victoria de la Brescia: ''Sunt foarte fericit pentru Laura Castelletti și pentru rezultatul excelent (și decisiv pentru victorie) al listei noastre''.

 Meloni: ''Rezultatul alegerilor administrațiilor constituie un impuls suplimentar pentru acțiunea guvernamentală''

''Îi felicit pe toţi primarii aleși în primul tur al alegerilor locale. Centrul-dreapta își confirmă puterea ca coaliție guvernamentală, valoarea stabilității și a clarității față de italieni", declară premierul Giorgia Meloni observând cum prinde contur harta noilor administrații municipale. ''Rezultatul votului administrativ – subliniază Meloni – este un nou impuls dat acțiunii guvernamentale, consensul alegătorilor ne îndeamnă la accelerarea implementării programului de reforme economice, sociale și instituționale''.

Meloni călătorește în Islanda pentru Consiliul Europei împreună cu șefii de stat și de guvern continentali. Agenda summitului, al patrulea la acest nivel din istoria de 73 de ani a Consiliului Europei, este centrată în jurul agresiunii ruse de la Kiev. (Traducerea Cătălina Păunel/Rador).